Želevová končí, Bulharsko stáhlo její kandidaturu

19.01.2010
aktualizováno, čtk

Bulharsko stáhlo kandidaturu eurokomisařky pro humanitární pomoc Rumjany Želevové, která narazila na tvrdou kritiku při nedávném slyšení v Evropském parlamentu. Želevovou nahradí dosavadní viceprezidentka Světové banky Kristalina Georgijevová.

I přes rychlou výměnu se odsune hlasování o důvěře Evropské komise. Původní termín byl 26. ledna. Podle předsedy Evropského parlamentu Jerzyho Buzeka se slyšení s novou bulharskou kandidátkou uskuteční 3. února. K hlasování o důvěře celé Evropské komisi by pak mělo dojít 9. února. Nová Evropská komise tak určitě nezačne působit od 1. února, jak se dosud předpokládalo.

Buzek také očekává, že někteří eurokomisaři si slyšení před výbory zopakoují Neupřesnil, koho by se to mohlo týkat. Rozhodnutí bude přijato na základě stanovisek od jednotlivých výborů, před nimiž adepti zodpovídali dotazy od europoslanců.

Manžel a firma

Bývalá bulharská ministryně zahraničí Želevová byla od samého počátku považována za spornou kandidátku. V souvislosti s její osobou se objevovalo jméno jejího manžela, který je obviňován z napojení na organizovaný zločin. Zároveň s tím čelila Želevová obvinění, že v době svého působení na ministerstvu zahraničí, protizákonně vlastnila firmu Global Consult.

Želevová nepřesvědčila ani při vystoupení před poslanci Evropského parlamentu, kdy ji řada zákonodárců kritizovala nejen kvůli nekompetentnosti, ale kvůli jejímu majetkovému přiznání.

Přijde odveta lidovců ?

Socialisté mají první skalp,komentoval situaci europoslanec ODS Jan Zahradil z výboru EP pro rozvoj, před nímž Bulharka vystoupila. Narážel tak na kritiku bulharské političky hlavně ze strany levicových europoslanců.

Otázkou nyní zůstává, zda si svoji levicovou oběť nevybere také nejsilnější pravicová frakce lidovců. Teoreticky se jím může stát slovenský kandidát na eurokomisaře Maroš Šefčovič, kterého někteří lidovci obviňují z rasismu. Během i po skončení Šefčovičova veřejného slyšení však podobné hlasy nezazněly.

Barroso chtěl ženu

Podle internetové vydání týdeníku New Europe patřil mezi největší favority na nového bulharského eurokomisaře současný ministr obrany Nikolaj Mladenov, který má velmi blízko k premiérovi Bojkovi Borisovovi. Předseda Komise José Manuel Barroso však chtěl, aby Želevovou nahradila další žena.

Ve hře byla bývalá ministryně zahraničí Naděžda Michajlovová a právě Georgijevová, o níž se jako o kandidátce na eurokomisařku hovořilo již loni. Naopak jméno dosavadní bulharské eurokomisařky pro ochranu potřebitele Megleny Kunevové mezi favority nepatřilo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek