Francouzský výrok o americké okupaci Haiti podráždil USA

21.01.2010
čtk

Vztahy mezi Spojenými státy a Francií ochladly v těchto dnech kvůli mezinárodní intervenci na Haiti, které se potýká s následky ničivého zemětřesení. Způsobil to francouzský státní tajemník pro spolupráci Alain Joyandet, který kritizoval skutečnost, že USA do země upadající do chaosu posílají tisíce vojáků. A francouzský prezident Nicolas Sarkozy se nyní snaží uhasit polemiku kolem „americké okupace“, napsal včerejší odpoledník Le Monde.

Doufám, že se věci kolem role Spojených států vyjasní. Jde o to pomoci Haiti, a ne okupovat Haiti, podotkl Joyandet v pondělí v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Europe 1. Podle Le Monde se politik vrátil plný emocí z Haiti, kde narazil na drsné kontrolní metody amerických vojáků, kteří obsadili letiště v metropoli Port-au-Prince.

Joyandet si ulevil už předtím prohlášením, že Francie proti přístupu USA oficiálně protestovala, což vzápětí dementovalo francouzské ministerstvo zahraničí i šéf prezidentského úřadu Claude Guéant. Poté ještě Elysejský palác vydal prohlášení, v němž vyzdvihl rychlost s jakou USA byly schopny vyslat na pomoc Haiti tolik sil, a pochvaloval si dobrou spolupráci s nimi.

Joyandetovy výroky neušly americkým médiím, které ve svých internetových verzích psaly o francouzském ministrovi, který obvinil USA z invaze. Muselo zapracovat francouzské velvyslanectví ve Washingtonu, které přimělo americké sdělovací prostředky ke stažení kontroverzních vět z webu, a to s odůvodněním, že jsou ve zjevném nesouladu s francouzským oficiálním stanoviskem.

Sarkozy v úterý během pracovní návštěvy francouzského ostrova Réunion v Indickém oceánu pochválil mimořádnou mobilizaci amerického prezidenta Baracka Obamy. Zároveň podotkl, že nyní bude zapotřebí zmobilizovat mezinárodní společenství s cílem připravit plán obnovy Haiti. Připomněl tak plán mezinárodní konference, která by se mohla konat v sousední Dominikánské republice.

Le Monde ale upozorňuje, že Sarkozyho záměr označila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová za uspěchaný. Obama navíc prý z pomoci Haiti dělá především záležitost amerického kontinentu. Brazilský vládní zdroj v úterý sdělil agentuře AFP, že Obama se prý svěřil svému brazilskému protějšku Lulovi da Silvovi, že koordinaci zahraniční pomoci řídí společně USA, Brazílie a Kanada.

Takže ani slovo o Francii, jejíž historické vztahy s Haiti nezahrnuje Obama mezi svoje hlavní priority, poznamenává Le Monde.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek