Ministři EU se shodli na výměně informací v boji proti terorismu

21.01.2010
čtk

Ministři vnitra a spravedlnosti členských zemí EU se v Toledu shodli na výměně informací kvůli boji proti terorismu. Jednali o ní na svém neformálním zasedání, kterého se zúčastnila i americká ministryně vnitřní bezpečnosti Jane Napolitanová. Žádné rozhodnutí o tom, jak by výměna údajů měla vypadat, ale nepřijali. ČTK to řekl ministr vnitra Martin Pecina.

Jednání bylo nekonfliktní, všichni na to mají stejný názor, popsal atmosféru na zasedání ministr.

Španělsko, které v letošním prvním pololetí sedmadvacítce předsedá, by chtělo za svého vedení posílit koordinaci protiteroristického boje mezi jednotlivými státy. Španělé by rádi vytvořili zvláštní evropský výbor. V něm by měly své zastoupení příslušné instituce z jednotlivých zemí, které se na boj s terorismem zaměřují. Španělská média před časem uvedla, že s návrhem už souhlasilo několik zemí.

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére podle agentury DPA řekl, že EU si musí chytřeji vyměňovat informace i s USA. Zmínil se o Vánocích, kdy se Nigerijci podařilo do letadla z Amsterodamu do USA propašovat výbušninu. Uvedl, že tehdy existovalo o pachateli dost informací. Nebylo to množství informací, ale propojení důležitých informací, zdůvodnil de Maiziére úspěšný postup při vyšetřování případu. EU by podle ministra měla pomoci zlepšit bezpečnost na letištích i v dalších státech, a to třeba v Nigérii.

Pecina dnes řekl, že i Česko výměnu informací plně podporuje. S opatřeními proti terorismu by se podle něj nemělo čekat na to, až o nich rozhodne Evropská komise, ale jednotlivé státy by je měly zavádět samostatně.

Očekávalo se, že by ministři mohli jednat i o případném zavedení tělesných skenerů na letištích, které by podle některých mohly bezpečnost zvýšit. Podle Peciny se ale tomuto tématu účastnící toledského zasedání nevěnovali. Ministr řekl, že se jím budou zabývat šéfové resortu dopravy na své radě. Evropské státy nemají na tělesné skenery jednotný názor. Některé se obávají toho, že by snímání těl pasažérů na letištích mohlo představovat nepřijatelný zásah do jejich soukromí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek