Hrozí diplomatický skandál mezi Moskvou a Kyjevem

22.01.2010
čtk

V diplomatický skandál může přerůst nástup nového ruského velvyslance v Kyjevě, který se očekává příští týden. Podle diplomatických zvyklostí má velvyslanec předat prezidentovi pověřovací listiny, ale Moskva se vzhledem k napjatým vztahům s prezidentem Viktorem Juščenkem chce tomuto aktu za každou cenu vyhnout.

Kyjevský list Kommersant dnes napsal, že pověřovací listiny nového ruského velvyslance Michaila Zurabova jsou adresovány prezidentu Ukrajiny anonymně, tedy bez uvedení jména. Juščenkův úřad považuje takový postup za porušení diplomatického protokolu a urážku prezidentského úřadu.

Rusko zveřejnilo jméno nového velvyslance na Ukrajině loni v srpnu. Krátce po jmenování prezident Dmitrij Medveděv oznámil, že Zurabov do Kyjeva neodletí, dokud se nezmění údajně protiruská politika prezidenta Juščenka. Moskva Juščenkovi vyčítá snahu po těsných stycích s NATO, podporu ukrajinského jazyka na úkor ruského, plán vypudit ruskou válečnou flotilu z ukrajinského Krymu či pokusy o údajné falšování dějin rusko-ukrajinských vztahů.

S odvoláním na experty ruského diplomatického protokolu Kommersant napsal, že Zurabov má podle představ Kremlu uložit pověřovací listiny na kyjevském ministerstvu zahraničí, které jejich přijetím potvrdí nástup nového velvyslance do diplomatické mise a umožní jeho fungování. Po volbách nového ukrajinského prezidenta, jejichž druhé kolo se uskuteční 7. února, pak budou listiny oficiálně předány nové hlavě státu. Výměnu prezidentů chce Moskva obejít tím, že v listinách neuvedla jméno.

I když ukrajinský diplomatický protokol nestanoví přesné náležitosti pověřovacích listin, úřad prezidenta Juščenka považuje takový postup za urážlivý a nepřijatelný. Žádá ukrajinské ministerstvo zahraničí, aby Zurabovovy pověřovací listiny odmítlo přijmout. Pokud se tak stane, ocitne se ruský velvyslanec v Kyjevě v roli turisty. Takový diplomatický políček by nepochybně vyvolal skandál.

Michaila Zurabova již v Moskvě přijal prezident Dmitrij Medveděv, což je nejen obvyklá diplomatická procedura, ale i signál o tom, že odjezd velvyslance do Kyjeva se blíží.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek