Klaus a Kaczyński kritizovali EU za přístup k Haiti

22.01.2010
čtk

Polský prezident Lech Kaczyński a jeho český protějšek Václav Klaus včera v Praze varovali před další centralizací Evropské unie a kritizovali EU za nedostatečnou aktivitu při pomoci Haiti po ničivém zemětřesení.

Soulad obou euroskeptických prezidentů potrvdil Klaus i tím, že Kaczyńského ocenil Řádem bílého lva. Oba přitom pochválili současný stav česko-polských vztahů, které jsou podle nich vynikající.

Prezidenti debatovali o dopadech Lisabonské smlouvy

Hlavním tématem jednání obou prezidentů bylo podle jejich slov fungování Evropské unie v nových podmínkách, které vytvořila Lisabonská smlouva. Klaus i Kaczyński měli k reformnímu dokumentu EU výhrady a svůj podpis pod ním odkládali.

Klaus zdůraznil, že Lisabonská smlouva by neměla otevřít dveře k další unifikaci a centralizaci EU. Podle polského konzervativního prezidenta by EU měla zůstat silným svazkem států, a nikoliv se měnit v superstát. Zavádění smlouvy do praxe podle něj bude dlouhodobý proces. Oba prezidenti se shodli také na tom, že by se EU měla dále rozšiřovat.

A kritizovali selhání evropských institucí na Haiti

Dopady Lisabonu v prvních měsících jeho platnosti zatím Klaus a Kaczyński nechtěli příliš hodnotit. Například při pomoci Haiti ale podle nich evropské instituce selhaly. Podle Kaczyńského měla z unijních peněz na Haiti směřovat mnohem větší finanční pomoc.

Klaus připomněl, že před prosincovým vstupem Lisabonské smlouvy v platnost by v podobných případech aktivně jednala aktuální předsednická země EU. Teď je situace nová a poměrně neznámá. Výsledek je ten, že nejednal téměř nikdo, poznamenal.

Polský prezident přijel ve čtvrtek do ČR na státní návštěvu. Kromě Klause se setkal také s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou a šéfem sněmovny Miloslavem Vlčkem. Se Sobotkou se shodl na potřebě pokračovat v projektu východního partnerství EU. S Vlčkem hovořil o roli národních parlamentů v EU.

Večer měli oba prezidenti na programu státní večeři organizovanou Klausem a jeho ženou Livií. V pátek by měl Kaczyński posnídat s předsedou vlády Janem Fischerem, položit věnec u památníku na pražském Vítkově a navštívit pražského primátora Pavla Béma.

V Polsku se na podzim odehrají prezidentské volby, v nichž by se Kaczyński mohl utkat se současným premiérem Donaldem Tuskem, který nyní v průzkumech vede. Zatím ale není jasné, zda Tusk nakonec bude kandidovat. Pokud by Kaczyński svůj úřad neobhájil, byla by nynější návštěva ČR posledním oficiálním setkáním dlouholetých spojenců Klause a Kaczyńského v prezidentských funkcích.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek