Komisař pro lidská práva Rady Evropy jednal s Medveděvem

22.01.2010
čtk

K zastavení násilností na severním Kavkazu a potrestání organizátorů vražd ochránců lidských práv vyzval ve čtvrtek Moskvu komisař pro lidská práva Rady Evropy Thomas Hammarberg. Po setkání s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem novinářům sdělil, že tématem schůzky byly osudy lidí, kteří zmizeli v Čečensku a dalších neklidných severokavkazských oblastech při bezpečnostních operacích ruské policie.

Podle informací agentur Hammarberg rovněž upozornil ruského prezidenta na potřebu objasnit smrt ruské aktivistky Natalje Estěmirovové, která pracovala v Čečensku pro známou organizaci ochránců lidských práv Memorial. Prohlásil, že dosavadní neschopnost ruských úřadů objasnit pozadí tohoto zločinu vyvolává atmosféru svévole a beztrestnosti.

Kreml vydal o jednání Hammarberga s Medveděvem jen stručnou zprávu, v níž konstatoval, že prospěšný dialog mezi Moskvou a Radou Evropy napomáhá k vyřešení různých otázek. O obsahu jednání se prezidentský úřad nezmínil.

Hammarberg novinářům řekl, že tématem rozhovoru s Medveděvem nebyl problém ruské ropné společnosti Jukos, který má projednávat Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Bývalí akcionáři Jukosu požadují po ruských úřadech částku téměř 100 miliard dolarů (asi 1,8 bilionu korun) jako odškodné za údajný násilný bankrot a převzetí koncernu státem.

Bývalý šéf Jukosu Michail Chodorkovskij si odpykává osmiletý trest za údajné daňové úniky a nyní čelí v Moskvě novému procesu za údajné zpronevěry. Nejméně dvakrát už Rusko posuzování žaloby ve Štrasburku zabránilo a vymohlo si odklad, nyní na březen.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek