Afghánistán se připravuje na konferenci o budoucím směřování

25.01.2010
čtk

Afghánistán v neděli přesunul konání parlamentních voleb z května na září. Afghánská volební komise tak rozhodla kvůli nedostatku peněz a obavám o bezpečnost několik dní před mezinárodní konferencí o budoucnosti země v Londýně, kde se bude jednat mimo jiné o další pomoci Afghánistánu. Západ již dříve dával najevo, že si přeje reformy afghánských volebních institucí s cílem zabránit volebním podvodům; proto se očekává, že odklad hlasování západní představitelé uvítají.

Západ požadoval odsunutí voleb kvůli obavám z machinací, které zásadně poznamenaly loňské prezidentské volby, jež do čela znovu vynesly prezidenta Hamída Karzáího. Tehdy stál v čele volební komise předseda, který je podle afghánské opozice jeho straníkem. Není dosud jasné, jestli se ho afghánský prezident rozhodne jmenovat i pro zářijové volby.

Afghánská volební komise tvrdí, že na volby jí chybí 50 milionů dolarů, tedy necelá polovina celkového rozpočtu. OSN má k dispozici desítky milionů dolarů, ale jejich uvolnění podmiňuje reformami v zemi. Z loňských prezidentských voleb zbylo 70 milionů dolarů, dárcovské země je však odmítají poskytnout, dokud afghánské úřady nepředloží vyúčtování loňských voleb.

Další směřování země potýkající se s násilnostmi ze strany radikálního hnutí Taliban bude tématem mezinárodní konference ve čtvrtek. Očekává se, že strany zde dohodnou časový rámec, podle kterého začnou afghánské síly již letos přebírat zodpovědnost za bezpečnost v některých provinciích. Podle některých informací také zazní plán na zvýšení počtu afghánské armády tak, aby byly bezpečnostní síly země do pěti let soběstačné.

V Afghánistánu dosud působí vojáci Severoatlantické aliance a USA, kteří se poslední dobou stávají stále častěji terčem útoků. O víkendu při bombových atentátech přišlo o život pět amerických a čtyři afghánští vojáci.

V Afghánistánu operují také české jednotky. V pondělí se například do mezinárodní mise ISAF naplno zapojí trojice českých vrtulníků Mi-171Š.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek