Evropané jsou v otázce vstupu Turecka do EU rozděleni

25.01.2010
čtk

Evropané jsou rozděleni, pokud jde o vstup Turecka do Evropské unie, ale kdyby byla tato otázka položena v referendu, většina by byla proti. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který byl zveřejněn o tomto víkendu v Istanbulu.

Pro přijetí Turecka do EU se vyslovilo 47 procent dotázaných a stejně tak 47 procent bylo proti. Šest procent se nevyslovilo. Na stejnou otázku položenou v referendu by však 52 procent respondentů odpovědělo záporně. Pro by hlasovalo 41 procent a sedm procent se odpovědi zdrželo.

Tento rozpor lze vysvětlit tím, že v referendu lidé obvykle dávají přednost současnému stavu a váhají se změnami, zatímco při pouhém dotazu jsou odvážnější a odpovídají kladně na otázky typu „jste spíše pro“, uvedl Hakan Yilmaz, profesor na univerzitě Bogazici v Istanbulu, která spolu se španělskou Granadskou univerzitou výzkum realizovala.

Výzkum se uskutečnil v pěti evropských zemích: Německu, Španělsku, Francii, Polsku a Velké Británii. Proti vstupu Turecka do EU se vyslovilo nejvíce osob ve Francii (64,4 procenta), pak v Německu (62 procent) a ve Velké Británii (46,3 procenta). Naopak pro se vyjádřilo 54,1 dotázaných v Polsku a 53,2 ve Španělsku.

Pokud jde o argumenty proti vstupu Turecka do unie, pak si nejvíce dotázaných (38,9 procenta) zvolilo odpověď, podle níž je Turecko muslimská země, jež se neslučuje se společnými křesťanskými kořeny Evropy. Jen 14,6 procenta respondentů se rozhodlo pro odpověď, že Turecko neleží na evropském kontinentu.

Na dotaz, zda by bylo nyní nečestné přerušit s Tureckem vstupní pohovory, odpovědělo 58 procent „ano“, 38 procent usoudilo, že nikoli, a čtyři procenta dotázaných se nevyslovila.

EU zahájila vstupní rozhovory s Tureckem v roce 2005. Proces však postupuje velmi pomalu, zejména kvůli odporu některých zemí obávajících se, že do evropského klubu vstoupí země se 71 miliony obyvatel, z nichž téměř všichni jsou muslimové.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek