Kaczyński: EU potřebuje oponenty jako je Klaus

25.01.2010
čtk

Polský prezident Lech Kaczyński, který minulý týden vykonal státní návštěvu České republiky, v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny oceňuje politický styl české hlavy státu Václava Klause. Je prý osobností, která je schopná se postavit někdy až směšné politické korektnosti vůči Evropské unii.

Kaczyński při hodnocení vztahů se svým českým protějškem řekl, že se mu líbí Klausův styl, byť je odlišný od jeho vlastního. Evropa potřebuje oponenty, řekl v této souvislosti. Potřebuje lidi schopné se postavit proti politické korektnosti, která se často mění ve směšnost, citují HN polskou hlavu státu.

Evropská unie je však podle Kaczyńského jedním z nejpodařenějších výtvorů historie, ale nelze překračovat jisté hranice. Těmi hranicemi je existence různorodých národů a často velmi velmi rozdílných tradic a kultur, prohlásil polský prezident. Jedním dechem však Kaczyński dodal, že mezi evropskými zeměmi dnes není možná válka, protože princip spolupráce převládl nad principem konkurence.

Postavení Polska v EU podle něj bude záviset na způsobu uplatňování Lisabonské smlouvy. Pokud se tak bude dít na zásadě prohloubení solidarity, na zásadě prohloubení energetické bezpečnosti, která je velmi důležitá, tak zájmy a role mé země budou posíleny. Pokud to bude ovšem na principu větší vlády bruselské byrokracie, která je pod kontrolou největších zemí, tak se pozice Polska a také Česka oslabí, prohlásil Kaczyński.

Způsob interpretace lisabonské smlouvy by se podle něj mohl stát i jedním z témat polské prezidentské kampaně před podzimními volbami. Kaczyński však odmítl prozradit, zda bude znovu kandidovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek