Medveděv: Odzbrojovací smlouva je hotova z 95 procent

25.01.2010
čtk

Nová rusko-americká smlouva o jaderném odzbrojení je hotova z 95 procent, prohlásil dnes ruský prezident Dmitrij Medveděv citovaný ruskými agenturami. Pokud jde o její uzavření, je prý optimistický. Kdy bude podepsána, ale Medveděv neřekl.

Jednání se odvíjí dobře, dohodli jsme se už na 95 procentech otázek nové smlouvy, řekl Medveděv. Pokud jde o uzavření dohody, jsem optimista, dodal, i když ani nenaznačil, kdy by mohla být nová smlouva uzavřena a podepsána.

Podle ruských vojenských a diplomatických zdrojů se další kolo rusko-amerických jednání o nové smlouvě uskutečnilo ve čtvrtek v Moskvě za zavřenými dveřmi. Jednání o smlouvě START by měla být obnovena na začátku února, řekl v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Odzbrojovací smlouva, o níž ruská a americká delegace jednají už přes půl roku, by měla nahradit smlouvu START 1, která byla uzavřena v roce 1991 a jejíž platnost vypršela loni 5. prosince.

Ruský prezident Medveděv a jeho americký protějšek Barack Obama se loni v červenci dohodli, že cílem smlouvy bude snížit počet jaderných hlavic na 1500 až 1675 kusů na každé straně a počet nosičů schopných je navést na cíl na 500 až 1100 kusů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek