Kosovo vypovědělo srbského představitele ze země

27.01.2010
čtk

Kosovo včera vypovědělo ze země Branislava Rističe, náměstka srbského ministra pro Kosovo a Metohiji. Ristić spolu se čtyřmi dalšími osobami doprovodu byl ze západního Kosova eskortován až na srbskou hranici. Důvodem byl údajný neoprávněný vstup a výroky neslučitelné s právním řádem Kosova, napsala agentura APA.

Ristić se s dalšími úředníky srbské vlády účastnil shromáždění místní srbské menšiny v obci Drsnik nedaleko Kliny. Podle kosovské policie ale k tomu neměl patřičné povolení kosovských úřadů.

Již v polovině ledna vypověděly kosovské úřady z obce Štrpce přímo srbského ministra pro Kosovo a Metohiji Gorana Bogdanoviče.

Kosovské úřady požadují, aby srbské oficiální osoby, které chtějí navštívit Kosovo, o to nejprve úřední cestou požádaly kosovskou vládu. To však srbská strana odmítá, protože osamostatnění Kosova v únoru 2008 neuznalo a nadále je považuje za svou provincii.

V severovýchodní části Kosova, kde převažuje srbské obyvatelstvo, si Srbové zřídili vlastní instituce a úřady, které s kosovskou vládou v Prištině nespolupracují.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek