Parlamentní komise doporučila zpřísnění zákazu závojů ve Francii

27.01.2010
čtk

Francouzská parlamentní komise zabývající se otázkou zahalování muslimských žen podle očekávání doporučila zpřísnění zákazu nošení závojů ve veřejných prostorách. Kromě úřadů a škol by se tak opatření mělo rozšířit i například na státní nemocnice a prostředky hromadné dopravy.

Zpráva o 600 stranách, kterou skupina 32 poslanců sepsala po půlročních konzultacích s odborníky z nejrůznějších směrů a se zástupci veřejnosti, vyvolá patrně ostré debaty v parlamentu, kde se k otázce staví rozdílně i členové jednotlivých politických stran. Pravicová většina jej ale nejspíš v nějaké formě schválí obzvláště poté, co zpřísnění opatření podpořil i prezident Nicolas Sarkozy.

Podle komise by nejprve parlament měl přijmout právně nezávaznou rezoluci, v níž by se uvedlo, že celá Francie odmítá úplné zahalování a požaduje zákaz této praktiky na území republiky. Pak by měl přistoupit k zákazu zahalování tváře ve veřejných službách.

Poruší zákon lidská práva?

Francouzský tisk podotýká, že zastánci zákazu si jsou ovšem vědomi toho, že jeho právní prosazení může komplikovat ohled, který je nutný brát na základní lidské svobody zakotvené v ústavě.

Dosavadní zákaz na úřadech a ve veřejných školách platí již čtyři roky a při jeho zavedení vzbudil nelibost až rozhořčení islámského světa právě proto, že v praxi šlo hlavně o šátky muslimek.

Podle týdeníku Le Point se proti zákazu staví mnoho policistů, kteří podotýkají, že při snižování stavů bezpečnostních sil a při už existujících potížích s potíráním pouliční kriminality, bude jen těžko vymahatelný. List také přinesl svědectví žen, které se zahalují prý z vlastní vůle a které protestují proti opatření, jež podle nich porušuje jejich lidská práva.

Většina Francouzů zákaz podporuje

Podle včera zveřejněného průzkumu veřejného mínění je 56 procent Francouzů pro zákaz zahalování v ulicích a 62 procent ve veřejných prostorách, uvedla agentura AFP.

Ještě větší odpor vůči úplnému zahalování muslimek mají Britové, uvedl dnes britský ústav Angus Reid. Podle jeho průzkumu si 72 procent Britů nepřeje, aby se tak dělo na veřejných místech, a 79 procent to nechtějí například ve školách, na univerzitách a letištích. Většina respondentů se však vyjádřila proti zákazu muslimského šátku, který zakrývá jen ženské vlasy. V zemi zatím není žádné omezení ohledně ošacení muslimek a podle AFP se ani nechystá.

Zahalování muslimek tématem volební kampaně

Přední politici vládního Svazu pro lidové hnutí (UMP) se v rámci kampaně před regionálními volbami v březnu již proti zahalování muslimek od hlavy k patám vyhranili.

Například ministr pro imigraci a bývalý socialista Eric Besson se vyslovil dokonce pro totální zákaz. Naše republika musí zakázat toto porušování lidské důstojnosti všude na veřejnosti, prohlásil.

Přitom ještě v létě se shodoval s předsedkyní opozičních socialistů Martine Aubryovou, že zpřísnění zákona by muslimské ženy příliš neosvobodilo, ale nakonec je zcela zavřelo za zdmi jejich domů.

Ministr vnitra Brice Hortefeux sdělil, že by se závoje měly zakázat ve veřejných službách a že by úřady neměly udělovat občanství ženám nosícím nikáb a jejich manželům. Závoj je podle něj projevem radikalismu, který Francouzská republika nesmí přijmout.

Burky nebo nikáby nosí ve Francii asi 1900 žen

Komisi vytvořil parlament po červnovém Sarkozyho projevu před oběma parlamentními komorami ve Versailles, v němž hlava státu vyjádřila názor, že nošení burek jejich nositelky zotročuje a ponižuje. Sarkozy zároveň vyjádřil pochybnost o tom, že jde opravdu o náboženský symbol islámu.

Přitom by se dalo říci, že zahalování muslimek je ve Francii jen okrajovou záležitostí. Podle údajů francouzského ministerstva vnitra totiž nosí v zemi burky nebo nikáby (závoje, které na rozdíl od burek nezahalují oči) 1900 žen.

Nošení závojů ministr Hortefeux přisoudil vlivu menšinových salafistů (fundamentalistických reformátorů), kteří kontrolují pět desítek z celkového počtu 1900 mešit a modliteben v zemi. Ve Francii údajně žije asi 12.000 salafistů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek