Řecko potřebuje 25 miliard eur. Koupí Čína dluhopisy?

27.01.2010
čtk

Řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu potvrdil listu The Wall Street Journal zájem Atén o prodej řeckých státních dluhopisů Číně. Britský list Financial Times napsal, že Řecko se snaží Pekingu prodat dluhopisy až za 25 miliard eur.

Čínská Státní správa deviz spravuje devizové rezervy v hodnotě 2,4 bilionu dolarů. Emisi dluhopisů již začala předběžně domlouvat americká banka Goldman Sachs. Její provozní ředitel Gary Cohn v poslední době dvakrát návštěvil Atény, kde se setkal s premiérem Jorgosem Papandreem.

Řecko v úterý uvedlo, že chystá na příští měsíc další emisi dluhopisů. WSJ uvedl, že ministr Papakonstantinu navštíví v rámci turné k propagaci řeckých dluhopisů Spojené státy a Asii včetně Číny. V Číně je k dispozici spousta likvidity a velké finanční zdroje. Čína proto bude součástí turné, řekl ministr.

Podle Financial Times však Peking zatím s koupí řeckých obligací nesouhlasí. Žádá totiž, aby nejmenovaná čínská banka získala strategický podíl v největší řecké bance National Bank of Greece. To Atény odmítají.

Řecko se dostalo do těžkých potíží se zadlužeností na konci loňského roku, kdy mu kvůli odhalením výrazně vyšších rozpočtových deficitů snížily úvěrová hodnocení všechny tři hlavní světové ratingové agentury. To na finančních trzích vyvolalo obavy z platební neschopnosti země a v Evropské unii strach z poškození eura.

Náklady na obsluhu řeckého dluhu vzrostly a domácí dluh Řecka dosahuje již zhruba 120 procent ročního výkonu ekonomiky. Řecko nyní plánuje srazit deficit z loňských 12,7 procenta hrubého domácího produktu pod tři procenta do roku 2012.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek