Brown oznámil vznik fondu pro reintegraci Talibanců

28.01.2010
čtk

Ustavení mezinárodního fondu na podporu reintegrace afghánských povstalců, kteří se vzdají násilí, oznámil dnes v Londýně britský premiér Gordon Brown. Jeho vystoupení zahájilo jednodenní mezinárodní konferenci o Afghánistánu, které se účastní ministři zahraničí více než 60 zemí, včetně České republiky, stejně jako afghánský prezident Hamíd Karzáí a generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Reintegrační plán je zaměřen na povstalce z extremistického hnutí Taliban, kteří se vzdají násilí, přeruší vazby na Al-Káidu a další teroristické skupiny, respektují ústavu a své politické cíle prosazují mírovými prostředky, prohlásil britský premiér.

Oznámil současně ustavení mezinárodního fondu, který bude celý reintegrační program vedený Afghánci financovat. Zdůraznil současně, že vůči ostatním povstalcům, kteří se nevzdají násilí, budou spojenci nadále bojovat.

Ve fondu by mohla být až miliarda dolarů

Zatím není stanoveno, jak velký fond bude. Britská média odhadují, že v něm bude 200 milionů až miliarda dolarů. Hlavním dárcem by mělo být Japonsko.

Podle Browna by konference měla znamenat začátek procesu předávání odpovědnosti za bezpečnost a vývoj v zemi afghánským jednotkám a afghánským institucím. Britský ministerský předseda zároveň vyjádřil naději, že by již koncem roku mohli Afghánci okres za okresem přebírat odpovědnost za bezpečnost.

Přiznal, že stejně jako loni i letos čekají západní koalici obtížné časy. Podle něj je však zapotřebí, aby se v polovině příštího roku začala situace obracet.

Spojené státy a jejich spojenci v NATO letos posílí své jednotky o dalších 37.000 vojáků. Spolu se snahou o získání části talibanských poslanců by to mělo vyvést afghánský konflikt ze slepé uličky, kam se dostal devět let po svržení vlády Talibanu na podzim 2001 při invazi vedené Američany.

Karzáí přizve Taliban k jednání Velké rady

Karzáí dnes oznámil, že svolá Velkou radu (Lója džirga), která by měla jednat o usmíření v zemi. Mluvčí afghánské vlády Hamíd Almí poté agentuře Reuters řekl, že vláda na zasedání Velké rady přizve i Taliban. Zveme je, aby se zapojili do velké rady. Zveme je a přáli bychom si, aby přišli, prohlásil. Lója džirga je shromážděním prominentních Afghánců, kmenových vůdců a islámských duchovních, která se svolává příležitostně a má vyšší pravomoci než parlament.

Karzáí také vyzval Saúdskou Arábii, aby při mírovém procesu vládě v Kábulu pomáhala. O podporu míru a usmíření požádal také sousední Pákistán. Saúdská Arábie a Pákistán byly dvě z pouhých tří zemí, které uznávaly režim Talibanu.

V Londýně nicméně z afghánských sousedů chybí Írán, podle něhož je prý konference zaměřena příliš na vojenské otázky.

Karzáí ještě před konferencí v televizním rozhovoru řekl, že afghánské jednotky by měly být s to převzít všechny provincie během deseti let. Nejméně dalších pět let bude země potřebovat zahraniční finanční pomoc na jejich podporu.

Tisk je k plánu získat povstalce penězi skeptický

Podle britského listu The Daily Telegraph by plán měl získat na vládní stranu asi polovinu z odhadovaných 25.000 povstalců příslibem peněz a pracovních míst. Otázkou je, do jaké míry bude usmiřování zahrnovat i nejvyšší vedení Talibanu, včetně jeho šéfa mully Muhammada Umara.

Podle Financial Times jsou západní vlády skeptické k tomu, že by usmiřování s vedením Talibanu bylo v této chvíli prospěšné a trvají na tom, že povstalci se musí vzdát vazeb na extremisty. List cituje západní diplomaty, kteří připomínají, že mulla Umar byl usvědčen v rámci vyšetřování útoků z 11. září 2001 a že na jeho hlavu je stále odměna 25 milionů dolarů.

Nicméně politické řešení v Afghánistánu podpořilo středeční rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN, která zrušila sankce vůči pěti bývalým vysokým představitelům Talibanu. Generální tajemník OSN dnes oznámil jmenování švédského diplomata Staffana de Mistury zástupcem světové organizace v Afghánistánu.

Londýnská konference se kromě snah o usmíření a předávání odpovědnosti afghánským jednotkám zaměří také na korupci a podporu afghánské ekonomiky. Za několik měsíců na ní bude navazovat další mezinárodní konference v Kábulu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek