Konference v Londýně bude jednat o budoucnosti Afghánistánu

28.01.2010
čtk

V Londýně budou dnes jednat ministři zahraničí 60 zemí a afghánský prezident Hamíd Karzáí o strategii pro Afghánistán. Jednodenní mezinárodní konference se zaměří na plán usilující o získání části povstalců, kteří bojují proti kábulské vládě. Bude se jednat také o postupném předávání některých provincií afghánské armádě, které by mohlo začít v roce 2011.

Režim radikálního hnutí Taliban svrhly invazní jednotky vedené Američany na podzim roku 2001. Afghánistán se však dosud nepodařilo stabilizovat a tamější konflikt eskaluje – přibývá padlých západních vojáků, podpora západní veřejnosti afghánské válce klesá a povstalci z Talibanu podnikají stále smělejší útoky.

Kromě toho, že USA a spojenci v NATO letos posílají do země dalších 37.000 vojáků, stále větší podporu má záměr získávat na vládní stranu povstalce, kteří nejsou napojeni na Al-Káidu. Hamíd Karzáí na konferenci předloží plán, který jim výměnou za složení zbraní nabídne peníze, pracovní místa a možnost přesídlení. Podporu takovým snahám již předběžně dali najevo Britové i Američané.

Návrh závěrečného prohlášení konference také předpokládá, že by afghánské jednotky mohly začít přebírat hlavní odpovědnost za bezpečnost v některých provinciích již začátkem roku 2011.

Mezinárodní konferenci spolupořádají britský premiér Gordon Brown, prezident Karzáí a generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Českou republiku bude zastupovat šéf diplomacie Jan Kohout.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek