Nová rusko-americká odzbrojovací smlouva je prý záležitostí týdnů

28.01.2010
čtk

Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes telefonicky hovořil s prezidentem Spojených států Barackem Obamou o podpisu nové odzbrojovací smlouvy, který by se měl uskutečnit „v blízké budoucnosti“. Podle oficiální zprávy Kremlu bylo jednání obou prezidentů vstřícné a konstruktivní.

Obě hlavy státu věcně a podrobně posoudily aktuální otázky rusko-amerických vztahů včetně podpisu nové smlouvy o omezení strategických zbraních v blízké budoucnosti, uvádí zpráva zveřejněná na webových stránkách Kremlu.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Igor Ljakin-Frolov dnes agentuře Reuters sdělil, že nová rusko-americká smlouva o jaderném odzbrojení může být dohodnuta během několika týdnů. Produktivní moskevská jednání minulý týden posunula obě strany blízko k dohodě, řekl mluvčí.

Rozhovory byly úspěšné a výsledkem je naděje, že během pár týdnů mohou vyjednávači předložit závěrečný dokument, prohlásil Ljakin-Frolov.

Odzbrojovací smlouva, o níž ruská a americká delegace jednají už přes půl roku, by měla nahradit smlouvu START 1, která byla uzavřena v roce 1991 a jejíž platnost vypršela loni 5. prosince. Obě strany se dohodly starou smlouvu dodržovat, dokud nebude sjednán dokument nový.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv v neděli prohlásil, že obsah nové dohody je hotov z 95 procent. Jednání se odvíjí dobře, dohodli jsme se už na 95 procentech otázek nové smlouvy, řekl Medveděv. Pokud jde o uzavření dohody, jsem optimista.

Další kolo jednání se má uskutečnit příští týden v pondělí v Ženevě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek