Slabé státy eurozóny představují podle německého ministra riziko

28.01.2010
čtk

Některé země eurozóny jsou příliš slabé a představují značné riziko pro celý blok. Řekl to dnes německý ministr hospodářství Rainer Brüderle. Podle něj by žádná členská země neměla být kolektivně zachraňována a hospodářskou politiku v Evropě je třeba lépe koordinovat. S problémy se v eurozóně potýká především Řecko, dobře na tom ale není třeba ani Portugalsko.

Některé státy eura vykazují nebezpečnou slabost. To může mít fatální dopady na všechny země eurozóny, řekl ministr v dolní komoře německého parlamentu. Dluhy, které sužují Řecko či Portugalsko, už se negativně odrazily na cenách řady aktiv, především státních dluhopisů a úvěrových swapů (CDS). V důsledku pak oslabuje i kurz eura.

Kromě Řecka má problémy i Portugalsko

Řecko má mnohem větší rozpočtový deficit, než povolují pravidla Evropské unie i než sama země dlouho uváděla. Jakmile tyto informace vyšly najevo, začal oslabovat kurz eura a především z Německa zaznívaly hlasy, že Řecko s žádnou záchranou počítat nemůže. Podezřívavě se však investoři dívají také na Portugalsko.

Rozladění investorů ve vztahu k Portugalsku ukazuje i vývoj cen některých aktiv. Například náklady na pojištění portugalských státních dluhopisů dnes vzrostly na rekordních 153,4 bazického bodu. To znamená, že pokud si někdo bude chtít pojistit deset milionů eur, které vloží do nákupu dluhopisů portugalské vlády, bude ho to stát 153.400 eur ročně. Ukazují to záznamy organizace CMA DataVision, která tyto transakce na trhu sleduje.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor’s varovala, že podrobí fiskální plány Portugalska revizi a podle výsledku se rozhodne, zda rating Portugalsku nechá, nebo sníží. Řecku agentury snížily rating nebo výhled ratingu už před koncem loňského roku. Mnohem vyšší jsou v případě Řecka i náklady na zajištění investice do státních dluhopisů.

Nést odpovědnost musí všichni

Brüderle řekl, že každá členská země musí zodpovídat sama za sebe, za což si od zákonodárců vysloužil aplaus. Evropská unie podle ministra musí mít připraven scénář, jak ukončí masivní podpůrná opatření, která aplikuje s cílem omezit dopady krize. V tomto ohledu spoléhá na Evropskou centrální banku (ECB) a její kroky.

Jsme zemí, která na sebe musí brát vedoucí úlohu, aby zajistila hospodářskou stabilitu Evropy. A to také uděláme, řekl ministr na adresu Německa. Svůj díl odpovědnosti za finanční krizi ale podle něj musí nést i banky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek