Tusk nebude kandidovat na polského prezidenta

28.01.2010
čtk

Polský premiér Donald Tusk dnes překvapivě oznámil, že nebude na podzim kandidovat v prezidentských volbách. Podle průzkumů veřejného mínění přitom byl favoritem klání o funkci hlavy státu.

Tusk řekl, že na postu předsedy vlády bude moci vykonat více, než kdyby sídlil v prezidentském paláci. Premiér chce, aby vláda pod jeho vedením efektivně pracovala v době obou volebních kampaní. Parlamentní volby se budou v Polsku konat v roce 2011.

Polsko je jediným státem Evropské unie, který se vyhnul hospodářské recesi. Jeho hospodářství podle předběžných údajů loni vzrostlo o 1,7 procenta. Tempo růstu zpomalilo z pěti procent v roce 2008.

Tuska by chtěla za prezidenta skoro třetina Poláků

Podle průzkumů veřejného mínění, které se v posledních měsících objevují v polských médiích, měl Tusk značný náskok před svými hlavními rivaly. Podle sondáže, kterou provedl institut GfK Polonia a jejíž výsledky ve středu zveřejnil list Rzeczpospolita, by pro Tuska hlasovalo 31 procent Poláků. Aby v prezidentském paláci nadále zůstal konzervativec Lech Kaczyński, si přálo jen 14 procent. Prezident Kaczyński nicméně ještě oficiálně neoznámil, zda bude kandidovat.

Tuskova Občanská platforma (PO) bude muset nyní rozhodnout, kdo se za ni bude ve volbách ucházet o nejvyšší post v zemi. Jako o možných kandidátech této středopravicové strany média spekulují o maršálkovi (předsedovi) Sejmu Bronislawu Komorowském nebo o ministrovi zahraničí Radoslawu Sikorskému, kteří patří k nejoblíbenějším osobnostem polské politické scény. PO může o svém kandidátovi rozhodnout během několika týdnů.

Jaké má prezident kompetence?

Prezident má v Polsku menší pravomoci než premiér. Nicméně může vetovat zákony, a vládě tak komplikovat život. Pro přehlasování prezidentského veta jsou potřebné tři pětiny hlasů v Sejmu, v Česku k tomu stačí nadpoloviční většina hlasů všech poslanců. Kaczyński vetoval například změny ve zdravotnictví a důchodovém systému nebo mediální zákon, který rušil koncesionářské poplatky.

Tuskova vláda a prezidentský palác pod vedením Kaczyńského také mezi sebou vedly spory o kompetence v zahraniční politice. Hlava státu reprezentuje Polsko na mezinárodní scéně, nicméně Kaczyński a jeho spolupracovníci tvrdí, že podle ústavy se má prezident s vládou na tvorbě zahraniční politiky podílet.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek