Fischer: EU si ve strategii do roku 2020 musí dát měřitelné cíle

29.01.2010
čtk

Evropská unie si ve své připravované hospodářské strategii do roku 2020 musí stanovit jen několik konkrétních cílů, které budou měřitelné. Strategie zároveň musí být srozumitelná pro obyčejné lidi, a ne jen pro ekonomické analytiky. Prohlásil to premiér Jan Fischer na tiskové konferenci s prezidentem EU Hermanem Van Rompuyem. Evropské státy budou o chystané strategii jednat na mimořádném summitu 11. února.

Van Rompuy řekl, že EU se při přípravě dokumentu musí oprostit od současné hospodářské krize a soustředit se na diskusi o dlouhodobých prioritách. Evropa má jedinečný sociální model. Pokud si ale chceme zachovat svůj evropský způsob života, potřebujeme větší hospodářský růst a více pracovních míst v unii, prohlásil. Zdůraznil, že EU musí udržet krok s ostatními velkými světovými ekonomikami.

Premiér Fischer zdůraznil, že by strategie měla mít jen omezený počet cílů. Zároveň by podle něj měla být dostatečná volnost pro jednotlivé státy unie při naplňování dokumentu. Fischer také varoval před opakováním chyb, kterých se EU dopustila při zavádění takzvané lisabonské strategie. Ta byla přijata v roce 2000 a unie se podle ní měla do letoška stát nejvíce konkurenceschopnou ekonomikou světa.

Premiér také Van Rompuyovi představil český konvergenční program, jehož cílem je vrátit se do roku 2013 nebo 2014 k deficitu veřejných rozpočtů ve výši tří procent hrubého domácího produktu. Tato hranice je nutná pro vstup do eurozóny. Prezidenta Evropské unie jsem seznámil s ekonomickou situací České republiky. S hlavní prioritou vlády, to znamená konsolidace veřejných financí, restriktivní fiskální politika, uvedl premiér.

Hospodářské otázky byly prvním tématem, které Van Rompuy s Fischerem probíral. Po tiskové konferenci by se měli ještě vrátit k diskusi o hrozbě globální změny klimatu. Hovořit spolu budou také o evropské pomoci pro Haiti, které zdevastovalo silné zemětřesení, a o institucionálních změnách v EU spojených s přijetím Lisabonské smlouvy.

Praha byla poslední zastávkou Van Rompuye během jeho dvouměsíční sérii návštěv v evropských metropolích. Bývalého belgického premiéra vybrala EU do svého čela na summitu loni v listopadu. Funkce se oficiálně ujal 1. ledna.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek