Italští vědci chtějí otevřít údajný hrob da Vinciho ve Francii

31.01.2010
čtk

Příběhy spojené s italským renesančním umělcem Leonardem da Vincim jsou protkané mnoha záhadami. Stále se spekuluje o tom, jak vlastně jedna z nejslavnějších uměleckých osobností historie zemřela, jestli jsou da Vinciho ostatky skutečně pohřbeny v západofrancouzském zámku Amboise a zdali jeho slavný obraz Mona Lisa není vlastně jeho autoportrétem. Skupina italských vědců se proto chystá exhumovat da Vinciho ostatky, které by podle nich mohly poodkrýt část záhady obklopující „mistra“.

Da Vinci je údajně pohřbený na zámku Amboise v údolí Loiry ve Francii. Italský vědec Silvano Vinceti agentuře AP řekl, že počátkem příštího týdne chce požádat francouzské úřady o povolení otevřít hrob. Není zatím jasné, jestli v tomto hrobě nějaké ostatky jsou, natož zda jde skutečně o da Vinciho ostatky. Vědci si od své snahy slibují, že by mohli získat DNA umělce pro další výzkumy. Pokud by byla navíc netčená lebka, mohli by zjistit, zdali malíř skutečně portrétoval sebe v převlečení na obraze Mony Lisy. Tato teorie dnes rozděluje mnoho vědců.

Podle médií je ale nadšení italských vědců předčasné. Povolení k exhumaci ve Francii trvá dlouho, a pokud se týká slavných osobností, je získání povolení ještě obtížnější. Nejprve musí být podána formální žádost, kterou musí posoudit speciální komise expertů a pak i ministerstvo kultury.

Leonardo da Vinci žil ve Francii od roku 1516 až do své smrti. Do Francie odešel na pozvání krále Františka I. zvaného Francouzský. Da Vinci zemřel v 67 letech v roce 1519 ve městě Cloux u Amboise, kde měl František I. své letní sídlo.

Na údajném hrobě da Vinciho je pouze jednoduchý náhrobní kámen s nápisem Leonardo da Vinci. Podle některých expertů však může jít jen o symbolické místo odpočinku slavného umělce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek