Berlínští Turci brojí proti příspěvku na péči o děti

02.02.2010
čtk

V Berlíně se mobilizují turečtí otcové proti příspěvku na péči o děti, jejž vláda přislíbila rodičům, kteří se budou o své ratolesti starat doma a nebudou je posílat do jeslí. Spatřují v tom totiž brzdu integrace, napsala agentura AFP.

Připojují se tak k pobouření, jež se šíří téměř všude v Německu proti tomuto projektu bavorských konzervativců (Křesťanskosociální unie, CSU), který může zbrzdit socializaci malých dětí. V prosinci již 16 rodinných, odborových a náboženských organizací sepsalo petici proti příspěvku ve výši 150 eur (3800 Kč) měsíčně. Tato podpora, kterou si vymohla CSU na křesťanských demokratech Angely Merkelové a na Svobodné demokratické straně (FDP), se bude týkat rodičů dětí mladších tří let a má vstoupit v platnost v roce 2013. Již v lednu byly zvýšeny rodinné přídavky o 20 eur (520 Kč).

Avšak podle Skupiny tureckých otců z Neuköllnu, kteří se scházejí každé pondělí večer v této chudé čtvrti na jihovýchodě Berlína, kde žije silná populace imigrantů, příspěvek na péči o děti do tří let především ztíží začleňování dětí do školního systému. Socializace je ve věku od dvou do tří let mimořádně důležitá: v jeslích nebo ve školce se dítě může naučit až 100 německých slovíček týdně, to je za dva roky 10.000 slov. Jak to může malý čtyřletý Turek dohnat, když do jeslí nechodil? táže se psycholog Kazim Erdogan.

Podle osmatřicetiletého otce dvou dětí Berkanta Otta to je bavorský idiotismus. Možná jim to tam vyhovuje, ale nám tady ne. Lepší by bylo vytvořit další místa v jeslích! říká. Bavorská CSU, jejíž voličstvo je většinou z venkova a katolického vyznání, chce nepochybně zachovat tradiční model matky v domácnosti. Popravdě řečeno, tento model převažuje i mimo Bavorsko: v Německu chodí do jeslí jen 20 procent dětí mladších tří let, a to 15 procent na západě a 45 procent na východě, který zdědil struktury po komunistické NDR.

Bývalá konzervativní ministryně pro rodinu Ursula von der Leyenová (CDU), která má sama sedm dětí, zahájila v roce 2007 rozsáhlý program na vytvoření statisíců míst v jeslích. Jeho cílem bylo přijmout do jeslí 35 procent dětí do roku 2013, kdy rodiny budou mít zákonné právo na umístění v jeslích. Krize však vyprázdnila pokladny obcí a ty již oznámily, že nebudou moci financovat nezbytných 900.000 míst. Navíc bude chybět nejméně 25.000 vychovatelů.

Von der Leyenová dlouho příspěvku na péči o děti, který CSU požadovala, vzdorovala. Dnes však místo resortu rodiny řídí ministerstvo práce. A kancléřka Angela Merkelová z politických důvodů svým bavorským spojencům ustoupila. Liberálové, kteří jsou proti tomuto příspěvku, požadují, aby se místo hotovosti raději poskytovaly poukázky na nákup zboží. V četných ekonomických studiích se pranýřuje tento příspěvek, který může ještě snížit aktivitu mladých matek (institut IW) a vést je k tomu, aby zůstávaly doma. Podle institutu ZEW může příspěvek přijít ročně na 1,4 až 1,9 miliardy eur (32,5 až 49,5 miliardy Kč), a to na úkor dětí z chudých rodin.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek