Lotyšsko přijme jednoho guantanámského vězně

02.02.2010
čtk

Lotyšsko přijme jednoho vězně z americké základny Guantánamo na Kubě. Dnes to podle agentury Reuters oznámilo lotyšské ministerstvo zahraničí. Muž, kterému nebyl prokázán terorismus, se má v zemi integrovat do běžného života. Česko o podobném kroku zatím neuvažuje.

Rozhodnutí lotyšské vlády opět potvrzuje závazek posílit strategické partnerství s USA a připravenost provádět politiku vzájemné podpory v Evropské unii, oznámilo lotyšské ministerstvo zahraničí. Zadržený pochází ze střední Asie a do Lotyšska by měl podle AP přiletět v následujících šesti měsících. Americké úřady ho označily za osobu vhodnou k propuštění, podle Rigy tak nepředstavuje bezpečnostní riziko.

Americký prezident Barack Obama chce spornou věznici, kde jsou zadržovány osoby podezřelé z terorismu, zavřít. Řada vězňů, u kterých nebyla příslušnost k teroristickým skupinám prokázána, se ale nemůže z bezpečnostních důvodů navrátit do vlasti. Washington proto vyzval spojence, aby některé ze zadržených přijali.

Z členských zemí EU s tím souhlasilo asi deset států, poznamenal Reuters. Například Slovensko na konci ledna přijalo tři vězně. Švýcarsko dnes oznámilo, že je připraveno přijmout dvojici Ujgurů. Rozhodnout ale musí ještě švýcarská vláda. Před měsícem tato alpská republika přijala jednoho Uzbeka. Několik guantánamských vězňů se vrátilo do Afghánistánu, jiní odjeli na Bermudy, do Čadu, Británie, Francie, Irska nebo Portugalska a dalších států. Ochotu přijmout vězně vyjádřilo také Maďarsko. Bulharská vláda chce v této věci rozhodnout do měsíce. Nechvalně proslulou ěznici od jejího vzniku opustilo víc než 550 zadržovaných, kteří se dočkali přijetí asi ve čtyřiceti státech.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek