Van Rompuy přebírá vládu nad summity EU

02.02.2010
čtk

Nový prezident Evropské unie Herman Van Rompuy začíná měnit zažité zvyklosti. Zatímco dosud se unijní summity v Bruselu konaly takřka výhradně v sídle Rady EU, příští, tentokrát mimořádná a neformální vrcholná schůzka, se má uskutečnit v historické budově knihovny Solvay. Ta sice není od původního místa příliš daleko, ale státníci a jejich doprovod se tak dostanou mimo nepřetržitý dosah novinářů, kteří pracují právě z budovy Rady EU.

Chce tím říct (Van Rompuy): ‚Je to neformální schůzka a já jsem prezident a chci, aby se setkání uskutečnilo v důvěrnější atmosféře‘, řekl internetovému serveru EUobserver prezidentův mluvčí Dirk De Backer. Každý státník, v českém případě premiér Jan Fischer, si bude moci vzít na summit, jehož hlavním tématem je především postup unie po předpokládaném skončení hospodářské krize, jen jednoho poradce, ale ten bude s ostatními sedět v oddělené místnosti. Takový systém funguje v některých případech již nyní. Početné delegace však většinou sedí nedaleko státníků, což by nyní nemělo platit. Je to tak poprvé a uvidíme, jak to bude fungovat. Může se to opakovat, ale to zatím nemůžeme s určitostí říct, dodal De Backer.

Není to ale jediná změna, kterou Van Rompuy plánuje. Už dříve vyjádřil přání, aby se mimořádný summit odehrál pouze ve třech národních jazycích – v angličtině, francouzštině a v němčině. Ne všichni lídři členských států však tyto jazyky ovládají. Podle internetového serveru Aktuálně.cz se tento nápad nesetkal s pochopením především u Bulharů, jejichž premiér Bojko Borisov neovládá žádný cizí jazyk.

Van Rompuy byl prvním prezidentem EU zvolen v listopadu loňského roku a do funkce oficiálně nastoupil 1. prosince, tedy v den, kdy začala oficiálně platit lisabonská smlouva o reformě unie. Funkce prezidenta byla vytvořena právě v souladu s touto smlouvou. Únorový summit bude první, který má bývalý belgický premiér Van Rompuy řídit sám. Dosud tuto roli zastávali prezidenti nebo premiéři předsednické země.

Van Rompuyova role podle diplomatů vyvolává v EU kontroverzi a napětí mezi některými politiky. Předsednická země, kterou je momentálně Španělsko, a šéf Evropské komise José Barroso, se údajně jen těžko smiřují se ztrátou vlastní viditelnosti. To se podle některých médií projevilo i při organizaci nadcházejícího summitu EU-USA, jehož se nejspíš nezúčastní americký prezident Barack Obama. Podle amerického deníku Wall Street Journal za to mohou i rozpaky Bílého domu nad tím, s kým by měl Obama vlastně jednat – zda s premiérem předsednické země Josém Luisem Zapaterem, novým prezidentem sedmadvacetičlenného spolku Hermanem Van Rompuyem, či šéfem Evropské komise Josém Manuelem Barrosem. Je tak poměrně pravděpodobné, že summit se vůbec neuskuteční.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek