Země eurozóny už si letos půjčily rekordních 110 miliard eur

02.02.2010
čtk

Země eurozóny si od začátku letošního roku na finančních trzích půjčily už rekordních 110 miliard eur (asi 2,87 bilionu Kč). Informuje o tom dnešní vydání ekonomického listu Financial Times (FT). S dalším zadlužováním se ale zvyšují i sazby úvěrů, což je zvlášť nebezpečné pro finančně nejslabší členy, kteří podle analytiků platí za rostoucí deficity i vyšší cenu.

Vysoké zadlužování už s obavami sledují také investoři, od kterých si vlády půjčují. Někteří už dokonce dali najevo, že pokud si další peníze budou chtít půjčit země, jako je Řecko, Portugalsko, Španělsko, Irsko či Itálie, bude úrok vyšší, než dosud. „Problém ohrožení státních financí je teprve na začátku. Země s vysokými dluhy budou muset platit stále vyšší úroky, když budou vydávat další dluhopisy,“ varovala globální ředitelka divize fixních příjmů ve finanční společnosti Axa Investment Managers Theodora Zemeková.

Na rostoucí rizika, která pro jednotlivé země eurozóny může znamenat další zadlužování, ale upozorňuje více investorů. Někteří podle FT varují dokonce před „výprodejem“ dluhopisů vlád eurozóny, pokud se objeví byť jen náznak, že politici už si s dluhy nevědí rady. Nejproblematičtějším článkem eurozóny je nyní Řecko, které přiznalo, že po celé léta falšovalo statistiky. Ukázalo se, že rozpočtový deficit Řecka přesahuje 12 procent hrubého domácího produktu, přičemž pravidla EU povolují deficit maximálně do tří procent HDP.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek