Zemědělci už mohou čerpat z EU dotace na krajinné prvky

02.02.2010
čtk

Farmáři, kteří budou prostřednictvím agentur pro zemědělství evidovat takzvané krajinné prvky, mohou na ně od letošního roku čerpat dotace. Novinářům to dnes řekl náměstek ministra zemědělství Jiří Urban. Krajinné prvky, mezi něž patří například meze, travní porosty či remízky, které byly v minulosti při intenzifikaci zemědělství často odstraňovány, mají podle odborníků blahodárný vliv na životní prostředí.

„Na podzim loňského roku nabyla účinnost novela zákona o zemědělství, která mimo jiné zavádí evidenci krajinných prvků a umožňuje poskytnutí podpory na plochu vnitřních krajinných prvků,“ uvedl Urban. „Nařízení vlády o stanovení druhů krajinných prvků následně na zemědělské půdě definuje šest krajinných prvků – meze, terasy, travnaté údolnice, skupiny dřevin, stromořadí a solitérní dřeviny,“ dodal. Farmáři tak mohou ve spolupráci s místními agenturami pro zemědělství a venkov tyto krajinné prvky nechat zaevidovat. Vnitřní krajinné prvky, které byly dosud z pozemků „vykresleny“ a na jejich plochu uživatel nepobíral žádnou podporu, se následně stanou součástí zemědělcem obhospodařované půdy.

„Krajinné prvky hrají v zemědělské krajině významnou stabilizační roli. Jejich dlouhodobý úbytek je však alarmující. Pevně proto věříme, že tato změna v systému vyplácení podpor přispěje k jejich výraznější ochraně,“ podotkl Urban. Podle Zprávy o stavu zemědělství v ČR za rok 2008 jsou vodní erozí, ke které odstraňování zeleně z krajiny silně přispívá, různou měrou ohroženy tři čtvrtiny zemědělské a lesnické půdy v zemi.

Krajinné prvky Evropská unie podpoří v rámci plateb vázaných na plochu. Mezi ně patří například přímé platby, dotace farmářům hospodařícím v oblastech se zhoršenými přírodními podmínkami, či podpory na takzvaná agro-enviromentální opatření, čili způsoby hospodaření šetrné k přírodě a krajině. Celkové podpory oboru mají letos dosáhnout 28,5 miliardy korun, přibližně o dvě miliardy méně než loni. Na nejvýznamnější zemědělskou dotaci, přímou platbu vyplácenou na hektar zemědělské půdy, by letos mělo jít více než 17 miliard korun.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek