Prezident ECB: Řecko situaci zvládne samo

04.02.2010
čtk

Evropská centrální banka (ECB) nechala základní úrokovou sazbu pro země eurozóny na rekordním minimu jedno procento. Prezident ECB Jean-Claude Trichet řekl, že eurozóna bude pokračovat v mírném růstu, který ale nebude rovnoměrný. Trichet podle očekávání dostal na tiskové konferenci řadu otázek na téma Řecko, které se potýká s fiskálními problémy. Trichet ale řekl, že země podle jeho názoru situaci zvládne sama.

Rada guvernérů (ECB) schválila střednědobý cíl, který řecká vláda pevně stanovila. Nyní očekáváme a pevně věříme, že řecká vláda přijme veškerá rozhodnutí, která jí umožní tohoto cíle dosáhnout, řekl Trichet. V tomto ohledu jsou opatření přijatá v úterý, hlavně zvýšení daní, zmrazení mezd ve veřejném sektoru a penzijní reforma, kroky správným směrem, poznamenal šéf ECB.

Evropská komise ve středu schválila plán úsporných rozpočtových opatření, který předložila řecká vláda. Komise však dodala, že Atény musejí učinit další kroky ke snížení mezd ve veřejném sektoru, pokud se mají vypořádat s následky dluhové krize. Ta je ze všech zemí eurozóny nejhlubší právě v Řecku.

Trichet zdůraznil, že všechny členské země eurozóny musejí splňovat podmínky paktu stability a růstu. Ten přesně stanoví, jaký velký deficit rozpočtu si mohou země eurozóny dovolit a jak velké mohou mít zadlužení. Z tohoto pohledu je podle šéfa ECB nutné připomenout, že pomoc, kterou Řecko dostává jako člen eurozóny, je podmíněna právě plněním těchto kritérií.

Řecko musí do poloviny března předložit prozatímní zprávu o postupu snižování svého obrovského deficitu. Ten se loni vyšplhal na 12,7 procenta hrubého domácího produktu, ačkoli pravidla EU povolují maximálně tříprocentní hranici. Pod tři procenta má Řecko deficit snížit do roku 2012.

Na historickém minimu jedno procento dnes nechala svou základní úrokovou sazbu i Česká národní banka. Podobně základní sazba v Británii zůstala po dnešním zasedání Bank of England na minimální úrovni 0,5 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek