Summit EU-USA spěje ke zrušení

04.02.2010
čtk

Plánovaný summit Evropské unie a Spojených států, který se měl v květnu konat v Madridu, spěje ke zrušení. Američané vůbec poprvé připustili, že očekávaná neúčast prezidenta Baracka Obamy, o níž spekulovala média, souvisí se zmatky kolem nově zavedené Lisabonské smlouvy o reformě institucí EU. Deník The New York Times navíc s odvoláním na tvrzení nejmenovaného zdroje uvedl, že k rozhodnutí amerického prezidenta přispělo i přesvědčení, že loňský dubnový summit EU-USA v Praze byl jen ztrátou času.

Prezident vynechal i oběd s evropskými lídry při malém setkání EU-USA loni v listopadu ve Washingtonu. Místo sebe poslal viceprezidenta Josepha Bidena, což je něco, co by bývalý prezident George Bush nikdy neudělal, napsal The New York Times. Obamova neochota setkat se s představiteli Evropské unie údajně pramení z pořádků, které koncem loňského roku zavedla Lisabonská smlouva.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Philip Crowley novinářům ve Washingtonu řekl, že smlouva přinesla zmatek do celé organizace summitu, protože není jasné, s kým by se Obama vlastně měl setkat. V současnosti totiž unii zastupují v podstatě tři lidé – španělský premiér José Luis Zapatero, jehož země unii na půl roku předsedá, šéf Evropské komise José Barroso a nový prezident EU Herman Van Rompuy.

Summity EU-USA se většinou konají dvakrát do roka, jednou na území Spojených států a jednou v Evropě. Letos by se však podle všeho měl uskutečnit jen jeden, Američané totiž podle The New York Times předpokládají, že plánovaný summit by se měl přesunout až na podzim.

Obama s Evropou nechce ztrácet příliš času

Podle Charlese Granta z londýnského výzkumného Centra pro evropskou reformu je Obamovo rozhodnutí užitečným budíčkem pro Evropskou unii. Podle něj si EU musí uvědomit, že se s unií nikdo nebude scházet jen kvůli tomu, že Evropa je pěknou myšlenkou. Prezident USA sice považuje Evropu za svého partnera, ale nespojuje ho s ní žádné citové pouto.

Své partnery a spojence (Obama) vnímá přísně analyticky. Pokud mu Evropané nejsou schopni pomoci s řešením globálních bezpečnostních problémů, nechce s nimi ztrácet příliš mnoho času, dodal Grant.

Evropské státy sice například navýšily počet vojáků v Afghánistánu, ale zdaleka ne o tolik, kolik jich do země vyslaly Spojené státy od té doby, co Obama nastoupil do funkce. Je to velmi neobvyklé a Evropané se budou cítit uraženě. Ale Obama nepovažuje vztahy s Evropou za naléhavé. Evropa funguje dobře a on se potřebuje soustředit na důležitější věci, mírnila obavy ze zhoršování vztahů mezi EU a USA francouzská politoložka Nicole Bacharanová.

Španělské předsednictví se nicméně krachem plánovaného summitu cítí dotčené. Samozřejmě jsme ze strany španělské vlády cítili nějaké rozčarování a rozumíme tomu. Budeme na tom spolu dále pracovat, uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí.

Ateista Zapatero se s Obamou setká na modlitební snídani

Zapatero se s Obamou ale nakonec zřejmě setká, i když ne oficiálně. Oba by se měli ve čtvrtek ve Washingtonu zúčastnit snídaně, kterou pořádá podle týdeníku EUobserver jedna z fundamentalistických křesťanských skupin v USA. Za to však premiér ihned sklidil kritiku od některých španělských deníků, které označují jeho účast za šokující. Zapatero totiž není sám věřící a v politickém spektru je zástupcem levého středu, přičemž jeho opozicí je katolická pravice.

Snídaně se navíc zúčastní zhruba 3500 lidí, nejen politiků, ale i celebrit. Zapaterovo setkání s Obamou tak bude spíš symbolické, žádná bilaterální schůzka by se konat neměla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek