Ateista Zapatero se s Obamou setkal na modlitební snídani

05.02.2010
čtk

Španělský premiér José Luis Zapatero musel tento týden jako šéf předsednické země Evropské unie spolknout hořkou pilulku v podobě zprávy o neúčasti amerického prezidenta Baracka Obamy na chystaném summitu EU a USA, který se měl konat v Madridu. S Obamou se včera potkal ve Washingtonu alespoň na tradiční modlitební snídani, již každé první úterý v únoru pořádá konzervativní křesťanská nadace Společenství.

Na snídani španělského politika pozvala právě tato nadace, nikoli Bílý dům. Zapatero, jehož socialistická strana ve Španělsku staví na odluce církve od státu, doma za účast na náboženské akci sklidil kritiku. Podle komentátorů byla jedním z důvodů jeho účasti na snídani snaha změnit Obamovo rozhodnutí nejet na vrcholné setkání Spojených států a Evropské unie.

Na akci sice seděl vedle prezidentovy ženy Michelle a pronesl zde projev, s Obamou ale prohodil jen několik slov, když americký prezident opouštěl místnost. Z Obamova programu přitom vyplývá, že další setkání obou politiků není na programu dne. Zapatero, jehož dvoudenní návštěva USA dnes končí, ještě vystoupí v americké obchodní komoře a pronese jednu přednášku.

Americká média tento týden informovala, že summit Evropské unie a Spojených států, který se měl v květnu uskutečnit v Madridu, spěje ke zrušení kvůli Obamově neúčasti. Americkou stranu ovlivňuje jednak snaha šéfa Bílého domu věnovat se spíše domácí politice než zahraničním cestám, jednak nepřehledná situace v EU po schválení takzvané lisabonské smlouvy, kdy Američané přesně nevědí, s kým mají jednat.

Rozhodnutí USA evropské politiky nepříjemně zaskočilo a španělské předsednictví se krachem plánovaného summitu cítí dotčené. Samozřejmě jsme ze strany španělské vlády cítili určité rozčarování a rozumíme tomu. Budeme na tom spolu dále pracovat, uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí.

Současná Zapaterova cesta do USA přesto s největší pravděpodobností na rozhodnutí americké strany nic nezmění. Španělský politik se tak stal alespoň prvním vedoucím představitelem zahraniční země, který vystoupil na tradiční snídani, jíž se počínaje Dwightem Eisenhowerem zúčastnili všichni další američtí prezidenti. Loni tu sice mluvil Tony Blair, ale už jako bývalý britský premiér.

Snídaně se obvykle účastní kolem 3500 hostů z celého světa, v minulosti mezi ni byl například zpěvák irských U2 Bono anebo Matka Tereza. Představuje fórum pro setkání lidí z různých sfér. Americké ateistické organizace ale toto setkání kritizují. Účast amerických prezidentů i dalších vysokých politiků, jako jsou ministři či členové Kongresu, kteří setkání soukromě zaštiťují, je podle nich v rozporu s odlukou církve a státu, jež vyplývá z americké ústavy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek