Čínský ministr zahájí mnichovskou bezpečnostní konferenci

05.02.2010
čtk

V bavorské metropoli dnes začíná 46. mnichovská bezpečnostní konference. Tradičnímu třídennímu setkání vrcholných politiků z celého světa budou letos vévodit témata evropské bezpečnostní architektury, jaderného odzbrojování, situace v Afghánistánu a na Blízkém východě nebo budoucnost NATO.

Úvodní projev přenese odpoledne čínský ministr zahraničí Jang Ťie-čch‘. Představitel pekingské vlády vystoupí na tomto fóru, které se zaměřuje především na problematiku evropské a transatlantické bezpečnosti, vůbec poprvé a jeho pozvání dokládá rostoucí význam Číny ve světové politice.

Hlavním jednacím dnem bývá tradičně sobota, kdy by měly tři stovky účastníků debatovat mimo jiné o nové evropské bezpečnostní strategii, kterou loni představil americký prezident Barack Obama. Očekává se, že se k této otázce vyjádří i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který druhý den konference vystoupí.

Hlavním tématem nedělních diskuzí má být Afghánistán a jeho budoucnost. Mnichovské fórum se koná týden po mezinárodní konferenci o stabilizaci této středoasijské země v Londýně. Aktéři mnichovských jednání by tak mohli analyzovat výsledky schůzky v britské metropoli.

Oproti předchozím rokům nepřijede do Bavorska letos žádný světový státník první ligy. Hlavní mocnosti budou většinou zastupovat šéfové diplomacií. Česká republika nebude mít zastoupení ani na ministerské úrovni, protože ministr zahraničí Jan Kohout musel ze zdravotních důvodů svou účast odříct.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek