Hrozí roztržka EU s Čínou kvůli prodeji zbraní Tchaj-wanu

05.02.2010
čtk

Tchaj-wan dnes oznámil, že chce koupit až 20 vojenských vrtulníků evropské výroby. Tento krok může obrátit hněv Číny proti Evropě, a to necelý týden poté, co odmítavou reakci Pekingu vyvolala zpráva, že USA prodají Tchaj-wanu zbraně za 6,4 miliardy dolarů. Čína, která ostrov považuje za svou odštěpeneckou provincii, za to Spojeným státům pohrozila sankcemi a podobný krok by mohl hrozit také Evropě. Informovala o tom agentura Reuters.

Mluvčí tchajwanského ministerstva obrany uvedl, že Tchaj-wan chce koupit víceúčelové stroje EC-225 evropské společnosti Eurocopter, která je divizí evropské letecké skupiny EADS se sídlem v Německu. Nejmenovaný armádní zdroj citovaný Reuters pak řekl, že smlouva je prakticky hotová.

Prodej zbraní Tchaj-wanu je politicky citlivá záležitost

Podle Reuters by tento krok mohl poškodit vztahy mezi Evropou a Čínou. Prodej zbraní z Evropy Tchaj-wanu během uplynulých 17 let prakticky vyschl, protože jde o politicky nesmírně citlivou záležitost. Vztahy mezi EU a Tchaj-wanem jsou přitom poměrně pevné.

V roce 1993 uzavřela Francie dohodu na prodej svých stíhaček Mirage Tchaj-wanu. Tento krok Čínu rozzuřil; Peking nechal uzavřít francouzský konzulát v jihočínské provincii Kuang-tung a odstřihl francouzské firmy od lukrativních kontraktů.

Evropa následuje Ameriku

Také USA si od Pekingu vysloužily ostrou kritiku a výhrůžky obchodními sankcemi poté, co Washington minulý týden oznámil, že na Tchaj-wan dodá zbraně. Čína v reakci pozastavila vojenský dialog s USA a pohrozila uvalením sankcí na americké zbrojní firmy. K těmto odvetným opatřením ale dosud nepřistoupila.

Spojené státy Tchaj-wanu dodají především antirakety Patriot, minolovky a vrtulníky Black Hawk. Podle mluvčího Pentagonu Spojené státy naopak nevyhověly žádosti o prodej nových stíhaček F-16. Součástí kontraktu jsou komunikační zařízení pro tchajwanské stíhačky F-16, které Tchaj-pej už má, ne však nové stroje. Střel Patriot má být 114 a vrtulníků Black Hawk 60. USA prodej zbraní Tchaj-wanu hájí coby krok k posílení stability a bezpečnosti regionu.

Peking naposledy zastavil vojenskou spolupráci s USA kvůli dodávkám zbraní Tchaj-wanu v roce 2008. Obnovil ji před rokem. Kdyby Čína opravdu formálně sankcionovala americké společnosti, které prodávají zbraně na Tchaj-wan, šlo by o změnu v její politice, protože v minulosti byly vždy čínské obchodní odvetné akce neformální.

Peking považuje Tchaj-wan za součást svého území a v minulosti často hrozil, že ho obsadí, podnikne-li ostrov formální kroky k uplatnění své faktické nezávislosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek