Rusko očekává od USA informace o protiraketovém plánu

05.02.2010
čtk

Rusko nyní čeká, že od Spojených států dostane informace o jejich záměru umístit v Rumunsku prvky protiraketové obrany. Při své návštěvě Berlína to dnes řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Rumunská nejvyšší rada obrany státu ve čtvrtek už souhlasila s tím, aby v zemi americké protiraketová zařízení stálo.

V Rumunsku by mělo podle prezidenta Traiana Baseska vzniknout pozemní zařízení pro průzkum. S plánem musí souhlasit rumunský parlament, potíže se však neočekávají. Bílý dům americký záměr potvrdil. USA loni odstoupily od svého plánu vybudovat protiraketový deštník ve střední Evropě. Původně se jednalo o tom, že by v Česku stál radar a v Polsku raketová základna.

Americký plán vyvolal v Rusku zatím rozporné reakce. Zatímco někteří experti ho považují za ohrožení ruské bezpečnosti, podle jiných spíš představuje snahu o odvrácení hrozby z Íránu. Zamýšlené rakety pro Rumunsko prý mají mnohem menší dosah, než rakety pro původní systém v Česku a Polsku. Mluvčí Bílého domu Robert Gibbs ve středu řekl, že nový štít poskytne ochranu těm, kdo by mohli být ohroženi tam, nebo tady.

USA a Rusko jednají nyní navíc už několik měsíců o nové odzbrojovací smlouvě. Tento dokument o omezení strategických zbraní má nahradit smlouvu START 1 z roku 1991, jejíž platnost vypršela loni 5. prosince. Obě strany se dohodly starou smlouvu dodržovat do přijetí nové dohody.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek