Rusko se zaměří na vymezení svých hranic v Arktidě

05.02.2010
čtk

Rusko letos zvýší své úsilí o vymezení kontinentálního šelfu v Arktidě a vynaloží pro tento úkol částku 1,5 miliardy rublů (asi 900 milionů korun). Uvedlo to dnes ruské ministerstvo přírodních zdrojů na svých webových stránkách.

Peníze budou vynaloženy na geofyzikální a hydrografické práce v Severním ledovém oceánu podle programu, na jehož vypracování se podílelo i ruské ministerstvo obrany, praví se ve zprávě. Dokument připomíná, že ruské centrální úřady od loňského roku připravují oficiální žádost o rozšíření šelfu nad mezinárodně uznávaný limit v oblasti Ochotského moře.

Mezinárodní právo umožňuje státům ekonomicky využívat kontinentální šelf, tedy pásmo vzdálené až 320 kilometrů od jejich pobřeží. Rusko se snaží na severu hranici přesně vymezit, aby ve sporné oblasti potvrdilo své nároky. Arktida skrývá až čtvrtinu dosud neobjevených světových zásob ropy a plynu. Ty jsou sice nyní nedostupné, ale podle expertů je otázkou času, kdy se zásluhou globálního oteplování situace změní. Nároky kromě Ruska vznášejí i Norsko, USA, Kanada a Dánsko.

Už v září 2008 ruský prezident Dmitrij Medveděv poukázal na nezbytnost přesného vymezení hranic a prohlásil, že z Arktidy se pro Rusko musí stát surovinová základna 21. století. V srpnu předešlého roku dokonce ruská polární expedice za pomoci speciálních ponorek jako první na světě dosáhla mořského dna na severním pólu a v hloubce 4261 metrů umístila ruskou vlajku vyrobenou z titanu.

Spojené státy právo Moskvy na vymezení kontinentálního šelfu nezpochybňují, avšak upozorňují, že ke stanovení hranic musí docházet v souladu s mezinárodním právem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek