Země NATO se rozhodly reformovat financování organizace

05.02.2010
čtk

Země Severoatlantické aliance se dohodly rychle přispět do rozpočtu organizace dalšími asi 640 miliony dolarů (12,3 miliardy korun) a v příštím období reformovat financování aliance. Sdělila to dnes v Istanbulu mluvčí NATO Carmen Romerová.

Členské země se na neformálním zasedáním svých ministrů obrany v Turecku zavázaly poskytnout potřebné finance na operace NATO s ohledem na strategické zájmy, které se ještě musejí upřesnit, uvedla mluvčí. Americký ministr Robert Gates řekl, že pro Washington jsou těmito prioritami Afghánistán a protiraketový systém v Evropě.

Účastníci z 28 zemí NATO vyzvali ve čtvrtek večer generálního tajemníka organizace Andersa Fogha Rasmussena, aby předložil návrh reformy financí na jejich příštím zasedání 11. a 12. června v Bruselu, upřesnila mluvčí.

Příprava stažení z Afghánistánu

Na programu dnešního druhého závěrečného dne jednání byla snaha více podpořit úsilí v Afghánistán, především vysláním tisícovek instruktorů k výcviku afghánské policie a armády. Rasmussen a Gates vysvětlili partnerům, že je potřeba dokončit bojové akce proti Talibanu a vycvičit afghánské vládní síly, aby se již v roce 2011 mohly začít stahovat tamní mezinárodní jednotky ze 44 zemí.

Velitel sil USA a NATO v Afghánistánu Stanley McChrystal ve čtvrtek novinářům v Istanbulu řekl, že situace v Afghánistánu je nadále vážná, ale že si už nemyslí, že by se zhoršovala. Podle něho zahraniční jednotky loni dosáhly významného pokroku a letos zaznamenají další.

V Afghánistánu je teď už více než 110.000 zahraničních vojáků. Snaží se zlikvidovat povstání fundamentalistického hnutí Taliban, jehož vládu svrhla zahraniční intervence na přelomu let 2001 a 2002, ale které se v posledních letech znovu zaktivizovalo.

Podle představ amerického prezidenta Baracka Obamy by se zahraniční vojáci měli v létě příštího roku začít stahovat a předávat odpovědnost za bezpečnost v zemí Afgháncům. Těm ale zatím chybí potřebný výcvik.

Podle prohlášení amerických činitelů v Istanbulu Gates na své kolegy naléhal, aby za tím účelem vyslali do Afghánistánu dalších více než 4000 mužů. Jeden tento činitel řekl, že k výcviku afghánských vojáků a policistů je zapotřebí asi 1500 až 1700 instruktorů a navíc asi 2500 poradců, kteří by dohlíželi na afghánské síly v terénu.

Gates prý také přijel nabídnout zemím NATO americkou technickou pomoc při obraně před amatérskými bombami, které jsou oblíbenou zbraní povstalců a na jejichž vrub padá většina ztrát mezi zahraničními vojáky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek