Eurozóna chce problémy svých členů řešit bez MMF

08.02.2010
čtk

Ministři financí a guvernéři centrálních bank skupiny nejvyspělejších zemí G7 se na setkání v Kanadě soustředili na rozpočtové problémy v Evropě. Eurozóna dala najevo, že hodlá potíže některých svých členských zemí se zadlužením řešit bez pomoci Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Ministři G7 zatím podle agentury Reuters nejsou připraveni začít omezovat výdaje na podporu ekonomiky. Všichni jsme se shodli, že pokračování stimulů je nezbytné a že ještě nevidíme pevný růst, uvedl kanadský ministr financí Jim Flaherty, který byl hostitelem setkání,

Finanční trhy se obávají, že rozpočtové problémy, se kterými se potýká Řecko, by se mohly rozšířit do některých dalších zemí eurozóny, jako jsou Portugalsko a Španělsko. Světové akciové trhy se v pátek kvůli těmto obavám propadly až na tříměsíční minima a euro poprvé od loňského května kleslo pod hranici 1,36 USD.

Hovořili jsme o Řecku, Portugalsku a Španělsku a řekli jsme svým partnerům, že musíme tento problém vyřešit sami bez pomoci MMF, uvedl předseda takzvané euroskupiny sdružující ministry financí eurozóny Jean-Claude Juncker. Dodal, že G7 se stále drží svého říjnového komentáře k devizovým kurzům. Podle toho mohou přílišné výkyvy na devizových trzích poškodit světovou ekonomiku a finanční systém.

Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet vyjádřil přesvědčení, že Řecko splní svůj cíl snížit do roku 2012 rozpočtový deficit pod tři procenta hrubého domácího produktu.

Schůzka G7 se tentokrát konala na velmi neobvyklém místě. Město Igaluit leží asi 300 kilometrů od Polárního kruhu a podle sčítání lidu v roce 2006 mělo přes 6000 obyvatel, z toho 60 procent Eskymáků. Trichet ve čtvrtek před odletem do Kanady zavtipkoval, že Iqaluit je vhodné místo na to, aby si delegáti při jednání zachovali chladnou hlavu. Průměrná teplota v Iqaluit totiž v únoru dosahuje minus 29 stupňů Celsia.

Skupina G7 zahrnuje Spojené státy, Kanadu, Japonsko, Německo, Velkou Británii, Francii a Itálii. Vývoj z posledních měsíců nicméně ukazuje, že při řešení hospodářských a měnových záležitostí se stále více prosazuje širší fórum G20, které zahrnuje největší rozvinuté a rozvojové země, mezi nimiž je například i Čína.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek