V prezidentských volbách na Ukrajině těsně vede Janukovyč

08.02.2010
čtk – aktualizace

Po sečtení více než 95 procent odevzdaných hlasů po nedělních prezidentských volbách na Ukrajině těsně vede opoziční kandidát Viktor Janukovyč nad dosavadní premiérkou Julií Tymošenkovou. Rozdíl mezi oběma adepty se však mírně zmenšuje a snížil se zhruba na dvě procenta. Janukovyč podle volební komise dosud získal 48,23 procenta hlasů, zatímco jeho soupeřka 46,14 procenta. Tymošenková zatím odmítla uznat porážku, takže nejistota kolem dalšího vývoje stále trvá.

Janukovyč sám se naopak už brzy ráno vyhlásil vítězem hlasování. Tymošenková to však odmítla s tím, že je příliš brzy dělat jakékoliv závěry. Své stoupence vyzvala, aby bojovali za každý hlasovací lístek. Na 12:00 SEČ Tymošenková svolala tiskovou konferenci do sídla vlády. Není však jasné, zda premiérka chce uznat porážku a blahopřát vítězi, jak je to v demokraciích obvyklé. Podle dosud neoficiálních vyjádření z volební komise se už na konečném vítězství Janukovyče ale těžko něco změní.

Jeden ze členů volební komise sdělil, že komise nemá žádné informace o rozsáhlých podvodech. Přesto očekává, že neúspěšný kandidát každopádně u soudu výsledky napadne. V souladu s tradicemi ukrajinských voleb poražený nikdy prohru nepřijímá, připomněl ještě před uzavřením volebních místností.

Pokud se trend dosavadních výsledků potvrdí, pak by podle agentury AP Janukovyčovo vítězství mohlo v zemi obnovit do velké míry vliv Moskvy. Za nynějšího vedení se Ukrajina snažila vytvářet úzké vztahy se Západem a naopak uzavřít období politických dějin, které vyvrcholilo oranžovou revolucí. Prozápadně orientovaný dosavadní prezident Viktor Juščenko, který společně s Tymošenkovou vedl před léty takzvanou oranžovou revoluci, však minulý měsíc v první kole voleb hlavy státu na celé čáře prohrál.

Podle průzkumů Ukrajinci stále podporují ekonomické a politické cíle oranžové revoluce z roku 2004, mnozí jsou ale hluboce rozčarováni selháním vedení při plnění slibovaných reforem.

Volební komise odhaduje volební účast z neděle na zhruba 70 procent, tedy asi o tři procenta větší než v lednovém prvním kole.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek