Europoslanci dnes schvalují Evropskou komisi

09.02.2010
čtk

Evropský parlament bude dnes ve Štrasburku hlasovat o nové Evropské komisi. Očekává se, že sbor komisařů, mezi nimiž je i český zástupce Štefan Füle, bude bez větších problémů schválen. Nedávná anketa mezi českými zástupci ukázala, že většina z 22 českých europoslanců komisi zřejmě nepodpoří.

Pravděpodobně proti budou hlasovat nebo se zdrží europoslanci ODS a KSČM, kteří mají dohromady 13 zákonodárců. Lidovci a ČSSD by měli hlasovat pro. Po schválení komise bude mít český zástupce Štefan Füle na starosti další rozšiřování bloku a takzvanou sousedskou politiku. Komisi bude předsedat José Barroso, který stojí i v čele nyní končícího týmu.

Dosavadní sbor, v němž Českou republiku reprezentoval Vladimír Špidla, měl původně odstoupit už loni na podzim. Kvůli zpoždění účinnosti lisabonské smlouvy o reformě unijních struktur se však zpozdil i celý proces jmenování nové komise.

Původní hlasování mělo proběhnout již 26. ledna. To však zmařilo stažení bulharské kandidátky Rumjany Želevové, kterou europoslanci po jejím slyšení velmi ostře kritizovali a hrozilo, že by mohla kvůli tomu padnout celá komise. Zákonodárný sbor totiž nehlasuje o jednotlivých kandidátech, nýbrž o sboru jako celku. Bulharsko nakonec do EK vyslalo dosavadní viceprezidentku Světové banky Kristalinu Georgievovou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek