Janukovyč vyhrál volby, Tymošenková údajně vítězství neuzná

09.02.2010
čtk

Vůdce ukrajinské opozice Viktor Janukovyč se stal vítězem nedělního druhého kola prezidentských voleb, když po sečtení 99,27 odevzdaných volebních lístků získal 48,76 procenta hlasů, zatímco jeho soupeřka Julija Tymošenková 45,66 procenta. Tymošenková tak už svého rivala nemůže předstihnout. Sčítání hlasů bylo včera večer přerušeno a bude dokončeno dnes.

Pozorovatelé OBSE označili volby za kvalifikované, transparentní a čestné. Šéf pozorovatelské mise OBSE Joao Soares prohlásil, že hlasování bylo působivou ukázkou demokratických voleb. Tímto jasným prohlášením OBSE podle agentury AP zvýšila tlak na Tymošenkovou, aby porážku uznala.

Tymošenková svolala v noci na dnešek poradu svého volebního štábu a parlamentní frakce své strany, kde se za zavřenými dveřmi radila o dalším postupu. Ukrajinská Pravda s odvoláním na svůj zdroj na poradě napsala, že Tymošenková se rozhodla neuznat Janukovyčovo vítězství. Pověřila prý právníky, aby připravili příslušnou soudní žalobu na neregulérnost voleb.

Podle listu Tymošenková jako jednu z variant dalšího postupu nevyloučila třetí volební kolo, tedy stejný postup jako v minulých volbách v roce 2004. List napsal, že názor Tymošenkové nesdílejí všichni členové jejího volebního bloku a někteří z nich navrhují vítězství Viktora Janukovyče uznat.

Tisková konference, kterou Tymošenková původně ohlásila včera na 12:00 SEČ a pak ji odsunula na 16:00 SEČ, byla přeložena na dnešek.

Jeden ze členů volební komise sdělil, že komise zatím nemá žádné informace o rozsáhlejších podvodech, před nimiž obě soupeřící strany předem varovaly. Přesto očekává, že neúspěšný kandidát u soudu výsledky napadne. V souladu s tradicemi ukrajinských voleb poražený nikdy prohru nepřijímá, připomněl ještě před uzavřením volebních místností.

Volební účast v neděli překročila 69 procent a byla tak asi o tři procenta vyšší než v lednovém prvním kole.

Během volební kampaně, která začala v polovině loňského října, Janukovyč vyzýval k zavedení ruštiny jako státního jazyka spolu s ukrajinštinou, k dohodě s Moskvou ohledně sporné ruské námořní základny v Sevastopolu a k větší toleranci vůči působení ruské pravoslavné církve na Ukrajině. Ruská agentura ITAR-TASS v neděli napsala, že volba Ukrajinců nepochybně otevře novou kapitolu ve vztazích s Moskvou.

Ukrajinští voliči během kampaně neprojevovali zvláštní náklonnost k žádnému z obou kandidátů. Hlasování nicméně potvrdilo rozdělení země na dvě poloviny – západní, bližší evropským standardům, a východní, sympatizující s Ruskem. Podle mínění některých západních novinářů dnešní volba znamená příklon k východní variantě a konec éry oranžové revoluce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek