Šéf eurokomisařů Barroso bojuje u poslanců o důvěru

09.02.2010
čtk

Staronový předseda Evropské komise José Barroso dnes slíbil europoslancům, že s nimi bude v příštích pěti letech úzce spolupracovat. Evropský parlament čeká odpoledne klíčové hlasování o novém sboru komisařů a vše nasvědčuje tomu, že zákonodárci komisi schválí. Od některých členů parlamentu nicméně zaznívá vůči Barrosovi i některým navrženým komisařům místy i poměrně tvrdá kritika.

Je potřeba, aby Evropa mluvila jedním hlasem, řekl dnes Barroso. Narážel na četné případy z minulosti, kdy rozdílné zájmy různých států třeba v zahraniční politice či obchodních otázkách vedly k tomu, že EU působila ve světě jako rozháraný a nejednotný spolek. Různé instituce EU rovněž zastávaly v řadě záležitostí různé pozice. Podle Barrosa navíc Evropa zatím nemá přiměřené místo ve světě, což se ukázalo kupříkladu na nedávné mezinárodní konferenci o klimatu v Kodani, která skončila krachem.

Konkrétně s Barrosem měli už dříve velké problémy socialisté, z nichž ho loni podpořila jen část. Lídr druhého největšího parlamentního seskupení Martin Schulz byl kritický i dnes, když Barrosovi vytýkal rozřazení resortů mezi jednotlivé adepty na eurokomisaře. Ocenil, že Barroso při vyjednávání s parlamentem o spolupráci učinil vstřícné kompromisy, neřekl však jasně, zda jeho skupina komisi složenou z 18 mužů a devíti žen odsouhlasí. Ne zcela jasná vyjádření zaznívala i od některých dalších frakcí.

V příštím sboru komisařů bude ČR zastupovat bývalý ministr pro evropské záležitosti a dlouholetý diplomat Štefan Füle. Na starosti bude mít rozšiřování nyní 27členného bloku a politiku sousedství. Na prestižním a dobře placeném postu vystřídá expremiéra Vladimíra Špidlu, který je doposud zodpovědný za oblast zaměstnanosti a sociálních věcí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek