Kommersant: Rusko a EU chystají „partnerství pro modernizaci“

11.02.2010
čtk

V reakci na výzvy prezidenta Dmitrije Medveděva k překonání zaostalosti země chystá Evropská unie pro Rusko program „partnerství pro modernizaci“. Podle dnešního vydání listu Kommersant již Komise důvěrně předala ruským úřadům svůj návrh.

Rusko i Evropa ale kladou důraz na jiné priority. Zatímco však unie považuje za hlavní demokratizaci, právní stát a vládu zákona, Moskva se chce soustředit na modernizaci technologií a převzetí evropských technických norem.

Strany se dohodly pracovat nad konkrétním obsahem programu, aby nezůstal prázdným heslem. Společně chápeme, že by to měla být konkrétní záležitost, protože máme s EU takové vztahy, že deklarace nepotřebujeme, řekl listu ruský zástupce při EU Vladimir Čižov.

Podle nejmenovaného unijního představitele nabídl ruským úřadům pomoc s modernizací osobně šéf EK José Barroso na stockholmském summitu EU-Rusko. Zakrátko Brusel diplomatickými kanály předal Moskvě dokument evropských expertů, označený pro služební potřebu. Obě strany prý si přejí obsah utajit, ačkoliv se už posuzuje v ruských ministerstvech.

EU nabízí pomoc především při budování právního státu a dosažení vlády zákona, při potírání korupce, zlepšení investičního ovzduší, zapojení nevládních organizací do modernizace a nakonec při přechodu Ruska na evropské normy.

V Moskvě sice návrh oceňují jako intelektuální příspěvek pro modernizaci, avšak naléhají na to, soustředit se na hospodářské aspekty modernizace. Proto se i projekt dostal pod křídla ministerstva hospodářského rozvoje. To především usiluje o přenos evropských technologií do Ruska. Program by měl být praktický, bez sáhodlouhých debat o výhodách evropských hodnot, tvrdí Čižov. V základu vidíme výměnu technologií, společné inovační projekty, součinnost ve vědě, využití výhod stran ve sféře technických předpisů a norem.

Program teprve vzniká, a tak není jasné, jak a v jakém rozsahu by měl být financován či dokdy by měl být připraven a spuštěn. Nicméně mezníkem pro předložení konkrétnějších představ se jeví příští summit EU-Rusko, který se má konat koncem května v Rostovu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek