Juncker zatím vyloučil přímou finanční pomoc Řecku

16.02.2010
čtk

Ministři financí eurozóny se včera shodli, že pokud současná opatření Řecka proti krizi nezafungují, musí vláda v Athénách přijmout další. To by mimo jiné znamenalo zvýšení daně z přidané hodnoty a větší zdanění luxusního zboží a osobních vozů. Seznam případných opatření musí řecká vláda předložit do 16. března letošního roku. Novinářům to řekl šéf eurozóny a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker.

Řecko, které tíží obrovské dluhy, již před časem slíbilo, že letos sníží schodek rozpočtu minimálně o čtyři procenta HDP. V roce 2009 dosáhl řecký deficit 12,7 procenta HDP. Řecká vláda kvůli tomu hodlá zmrazit platy státních zaměstnanců a zvýšit věk pro odchod do důchodu.

Podle ekonomů, ale i některých evropských politiků to ale nestačí, aby země snížila rozpočtový deficit pod tři procenta HDP do roku 2012, což je v EU povinná hranice.

Šéf eurozóny Juncker zatím prakticky vyloučil jakoukoliv přímou finanční pomoc Řecku. Pokud se Řekům nepodaří deficit snížit a situace by se dále zhoršovala, eurozóna poté podle něj přistoupí k odhodlané a koordinované akci.

Na stejné formulaci se minulý týden na summitu shodla i celá Evropská unie. Trh přitom očekával konkrétnější výsledek vrcholné schůzky a obecnost prohlášení se projevila i v poklesu eura. Finanční trhy se mýlí když útočí na Řecko a zcela se mýlí, když si myslí, že jej mohou zničit, komentoval šéf eurozóny vývoj na trzích.

Podle něj zatím náprava veřejných financí zcela závisí na řecké vládě. Řecko je odpovědné za nápravu vlastních veřejných financí. Je to hlavně řecký problém, vnitrostátní problém, dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek