Juščenko: Největší chybou byla spolupráce s Tymošenkovou

16.02.2010
čtk

Útoky na Rusko, budoucího prezidenta Viktora Janukovyče i bývalého spojence a premiérku Juliji Tymošenkovou. Taková byla poslední tisková konference odcházejícího prezidenta Viktora Juščenka. V nedávných prezidentských volbách Juščenko propadl, když v prvním kole skončil pátý se ziskem hlasů 5,4 procenta.

Juščenko označil přítomnost ruské flotily na Krymu za faktor destabilizace. Jeho největší chyba za posledních pět let? Spolupráce s Tymošenkovou.

Tymošenková se s Janukovyčem dohodne

Dlouho jsem o tom nemluvil, ale nyní mám morální právo to vyslovit – největší chybou uplynulých pěti let byla spolupráce s Tymošenkovou, řekl Juščenko na adresu předsedkyně vlády, s níž v kyjevských ulicích před pěti lety bojoval za prozápadní orientaci země. Nedovedu si představit premiéra, který celá ta léta nesáhne k žádným reformám, obvinil
předsedkyni vlády.

Juščenko předpověděl, že premiérka Tymošenková, poražená kandidátka nedávných prezidentských voleb, uzná volební porážku, pokud jí vítěz Viktor Janukovyč nabídne setrvání na premiérském postu.

Juščenko na konferenci slíbil, že vytvoří novou politickou sílu, s níž v příštích parlamentních volbách vstoupí do parlamentu. K tomuto prohlášení se přinutil přesto, že politiku nenávidí.

Nový ruský vyslanec si počká

Pokud jde o jeho napjaté vztahy s Moskvou, Juščenko se důrazně vyslovil proti prodloužení smlouvy s Ruskem o pronájmu Sevastopolu jako námořní základny ruské flotily. Novinářům rovněž oznámil, že už nehodlá přijmout nového ruského velvyslance, aby od něj převzal pověřovací listiny. To ať radši udělá nová hlava státu, dodal.

Moskva odmítala téměř půl roku nového velvyslance do Kyjeva poslat, dokud stojí v čele státu Juščenko. Ambasador se odebral do Kyjeva až poté, kdy byl jasný konec jeho prezidentského mandátu.

Vstřícný vztah nového prezidenta Janukovyče k Moskvě Juščenko označil za ponižující. Diskredituje nás to jako národ, jako Ukrajince, ale není to nic nečekaného, řekl. Snažil se rovněž obhájit své rozhodnutí jmenovat kontroverzního ukrajinského nacionalistu Stepana Banderu národním hrdinou. Kdyby nebylo Bandery, nebylo by Janukovyče, Janukovyč by se nestal prezidentem nezávislého státu, řekl Juščenko a vyjádřil naději, že jeho dekret nový prezident nezruší.

Janukovyč: upevním ukrajinskou nezávislost

Bezprostředně po skončení konference na výroky odcházejícího prezidenta reagoval jeho nástupce ve funkci Janukovyč. Každý můj krok bude směřovat k upevnění ukrajinské nezávislosti, k rozvoji silného státu a vysoké životní úroveni jeho obyvatel, ujistil občany.

Těm, kdo očekává, že můj výkon funkce Ukrajinu oslabí, mohu vzkázat jediné – toho se nedočkáte. Dodal, že ve své pragmatické politice podřídí národním zájmům země vše ostatní.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek