Tymošenková neodstoupí, chce změny v ústavě

16.02.2010
čtk

Ukrajinská premiérka a neúspěšná prezidentská kandidátka Julija Tymošenková dnes odmítla výzvy nového prezidenta Viktora Janukovyče, aby odstoupila. Strana premiérky zároveň v parlamentu navrhla vypracovat změny v ústavě a rostřednictvím referenda rozhodnout o „jasném vymezení pravomocí“.

Na schůzi frakce koaličního bloku Naše Ukrajina – Národní sebeobrana Tymošenková prohlásila, že prezidentské volby nemají žádný právní vztah k situaci vlády, a proto nevidí důvod k rezignaci. Vyjádřila zájem udržet dosavadní vládní koalici, pro kterou by nové parlamentní volby mohly být
nevýhodné.

Referendum o pravomocích?

Strana premiérky Julie Tymošenkové dnes zároveň v ukrajinském parlamentu předložila návrh na rozsáhlou změnu politického systému země, o níž by občané rozhodli v referendu. Vůdce parlamentní frakce Bloku Julie Tymošenkové Ivan Kyrylenko na schůzi poslanců vyzval k vytvoření pracovní skupiny, která by navrhla příslušné změny ústavy.

Kyrylenko vyzval k jasnému rozdělení pravomocí v zemi. Ukrajina si podle něj musí v referendu zvolit mezi prezidentským a parlamentním systémem. Další parlamentní volby nic nezmění, protože zásadní rozpor mezi mocenskými složkami, mezi centrem a regiony nezmizí, řekl poslanec.

Je možné vyhlásit celostátní referendum, aby národ sám určil, jaký správní model potřebuje – prezidentský nebo parlamentní, konstatoval Kyrylenko. Země podle něj rovněž potřebuje kardinální soudní reformu.

Janukovyč nastoupí 25. února

Nový ukrajinský prezident Viktor Janukovyč bude do svého úřadu oficiálně uveden 25. února. O datu inaugurace většinou hlasů rozhodl ukrajinský parlament, když návrh podpořilo 238 ze 422 přítomných poslanců.

Podle hlasovacího protokolu, který publikovala ukrajinská agentura RBK, hlasovalo pro Janukovyčovu inauguraci kromě poslanců jeho Strany regionů i 36 poslanců vládní koalice, v jejímž čele stojí ministerská předsedkyně a neúspěšná Janukovyčova protikandidátka z prezidentských voleb Julija Tymošenková.

Podle ukrajinských médií je datum inaugurace podmíněno tím, že Nejvyšší správní soud země stačí projednat předpokládanou žalobu předsedkyně vlády Julije Tymošenkové na neplatnost voleb. Očekává se, že žalobu proti výroku ústřední volební komise podá správnímu soudu premiérka dnes.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek