Rusko varovalo Írán před nebezpečím sankcí

17.02.2010
čtk

Mezinárodní společenství je blíže dohodě o tvrdých sankcích vůči Íránu kvůli jeho kontroverznímu jadernému programu. Po jednání s ruským premiérem Vladimirem Putinem to v úterý prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Podle něj mezinárodní společenství má dostatek prostředků, aby si s íránskou hrozbou poradilo.

Pod dvouhodinovém jednání s Putinem Netanjahu řekl, že Rusko velice dobře chápe, jaký problém představuje jaderný Írán. Nejdůležitější ze všeho nyní je, že existuje všeobecný zájem na tom, aby se Írán nestal jadernou mocností, dodal Netanjahu. Podle jeho slov mezinárodní společenství má všechny nezbytné zdroje, aby si s íránskou hrozbou poradilo. Netanjahu zdůraznil, že po jednání v Moskvě odjíždí povzbuzen tím, jak se mezinárodní společenství sbližuje v názoru, že je potřeba íránské jaderné ambice potlačit.

Rusko dnes varovalo Írán, že mu mohou hrozit sankce, pokud se mu nepodaří rozptýlit obavy mezinárodního společenství z jeho jaderného programu. V souvislosti s dnešním jednáním Putina s Netanjahuem mluvčí Kremlu vyzvala Teherán, aby těsněji spolupracoval s OSN a s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE).

Netanjahu přijel v pondělí do Moskvy, aby si při besedách s prezidentem Dmitrijem Medveděvem a s Putinem vyžádal co nejtvrdší sankční scénář proti Íránu. Původně váhavý postoj Moskvy k připravovaným sankcím před časem změnilo rozhodnutí Teheránu zahájit produkci uranu obohaceného na vyšší, dvacetiprocentní úroveň. Moskva je nyní diskusi o sankcích přístupnější.

Rusko je toho názoru, že Írán musí šíře a těsněji spolupracovat s MAAE a s jinými zeměmi při předávání informací o svém jaderném programu, řekla dnes novinářům mluvčí Natalija Timakovová. Mezinárodní společenství podle jejích slov musí mít jistotu, že íránský jaderný program je mírový.

Pokud tyto závazky nebudou naplněny, nikdo nemůže vyloučit užití sankcí, konstatovala mluvčí.

Netanjahu po pondělním setkání s prezidentem Medveděvem prohlásil, že Rusko podle jeho názoru chápe potřebu zamezit Íránu, aby získal jadernou zbraň, a chápe také, že musejí být učiněny určité kroky. Věřím tomu, co jsem slyšel od prezidenta Ruska, jehož rozhodnutí jsou vedena obavami o regionální stabilitu, prohlásil izraelský premiér.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek