EK brzy navrhne zahájení jednání s Islandem o přistoupení

18.02.2010
čtk

Evropská komise velmi brzy navrhne, aby Evropská unie zahájila jednání s Islandem o jeho přistoupení k nyní 27člennému bloku. Vyplývá to z dnešních slov mluvčího EK Michaela Manna.

„Žádné přesné datum zatím nebylo stanoveno, ale bude to velmi brzy,“ řekl na dotaz, zda EK navrhne zahájení jednání příští týden, jak informovala s odvoláním na nejmenované zdroje některá média.

Island by rád přístupová jednání, kdy se slaďují národní normy dané země s těmi unijními, dokončil tak, aby mohl řady EU rozšířit již v roce 2012.

Tento severský ostrovní stát s asi 320.000 obyvateli po desítky let byl k možnosti rozšířit EU dost chladný. Minulý rok ho však silně zasáhly dopady finanční a hospodářské krize, které do značné míry zničily tamní bankovní systém a vedly ke změně postojů ohledně unijní budoucnosti ostrova.

Island má výhodu, že splňuje většinu unijních norem už nyní, neboť je jak součástí schengenského prostoru volného cestování bez hraničních kontrol i společného volného evropského trhu. Problémy by však mohly nastat kolem jeho rybářské politiky nebo také kvůli ztrátám ve výši miliard eur, kvůli nimž vede spor s dvěma členy EU – Nizozemskem a Británií.

EU a český klíčník

Island utopený v dluzích

Island svolá referendum kvůli dluhům bank

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek