OECD: Evropa nesplní závazky pomoci chudým zemím

18.02.2010
čtk

Bohaté státy nesplní své závazky ohledně pomoci chudým zemím. V letošním roce jim poskytnou pouze 107 miliard dolarů (zhruba dva biliony Kč), tedy o 21 miliard dolarů méně, než slíbily před pěti lety na summitu ve skotském městě Gleneagles. Vyplývá to ze studie Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Některé země sice podle OECD své závazky splní, jiné, například Řecko a Itálie, však nikoliv. Tyto porušené sliby jsou téměř skandálem, uvedl Max Lawson z humanitární organizace Oxfam. Těchto chybějících 21 miliard dolarů mohlo zaplatit všem dětem (na světě) školní docházku a zachránit životy dvou milionů nejchudších matek a dětí, dodal. Lawson upozornil, že na světě každou minutu zemře při porodu jedna žena kvůli nedostatečné zdravotní péči a že 72 milionů dětí nechodí do školy.

V roce 2005 slíbilo 15 zemí Evropské unie, že do roku 2010 poskytnou 0,51 procenta hrubého domácího produktu na pomoc nejchudším státům světa. OECD předpověděla, že pod touto hranicí zůstane pomoc od Itálie (0,2 procenta), Řecka (0,21 procenta), Portugalska (0,34 procenta), Rakouska (0,37 procenta), Německa (0,4 procenta) a Francie (0,46 procenta).

Kromě členů EU učinila závazky ohledně pomoci chudým zemím také řada dalších bohatých států. Většina z nich, včetně Spojených států, Kanady, Austrálie a Nového Zélandu, své sliby podle OECD splní.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek