Řecko hájí transakci, díky které vstoupilo do eurozóny

18.02.2010
čtk

Řecko obhajuje postup z roku 2001, kdy s pomocí americké investiční banky Goldman Sachs provedlo speciální finanční operaci, která zemi umožnila splnit podmínky pro přijetí eura. Řecké ministerstvo financí dnes uvedlo, že šlo o legální transakci, která byla v souladu s metodikou statistického úřadu Eurostat a dalšími závaznými účetními postupy.

Ta transakce byla legální a vyhovovala nařízením Eurostatu, řekl podle agentury Reuters řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu. Odpověděl tak členům výboru pro hospodářské a měnové záležitosti, který je součástí řeckého parlamentu.

O vysvětlení transakce v minulých dnech Řecko požádala Evropská komise. Zajímají ji především podrobnosti celé operace. Objevily se totiž informace, podle nichž si Atény vylepšily fiskální pozici tím, že zadržely platbu úroků z dluhopisů.

Řecko se nyní potýká s vážnými fiskálními problémy, jeho rozpočtový deficit za loňský rok dosahuje skoro 13 procent hrubého domácího produktu, ačkoli pravidla Evropské unie povolují maximálně tříprocentní deficit. Ostatní členové eurozóny na Řecko v této souvislosti vyvíjejí značný tlak, protože Řecko ohrožuje stabilitu celého hospodářského bloku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek