Ukrajinský soud pozastavil platnost výsledků voleb

18.02.2010
čtk

Nejvyšší ukrajinský správní soud ve středu pozastavil platnost výsledků nedávných prezidentských voleb do té doby, dokud nebudou posouzeny námitky poražené Julije Tymošenkové. Informovaly o tom agentury. Tymošenková chce dosáhnout toho, aby vítězství Viktora Janukovyče bylo prohlášeno za neplatné.

Janukovyčova neúspěšná soupeřka v prezidentských volbách, ministerská předsedkyně Tymošenková napadla vítězství opozičního předáka Viktora Janukovyče u soudu v úterý. Tymošenková odmítla připustit porážku a chce, aby soud prokázal její tvrzení, že volby byly provázeny podvody. Tvrdí to i přesto, že mezinárodní pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) označili hlasování za spravedlivé a čestné. Janukovyčovi k vítězství už také blahopřáli přední světoví státníci včetně USA, Ruska a zemí Evropské unie.

V rozhodnutí soudu zveřejněném na jeho oficiálních internetových stránkách se nařizuje pozastavit rozhodnutí ústřední volební komise, která oznámila výsledky druhého kola prezidentských voleb a vítězství Viktora Janukovyče, dokud nebude stížnost Tymošenkové na neplatnost voleb projednána.

Viktor Janukovyč byl oficiálně vyhlášen vítězem voleb v neděli. Druhé, rozhodující kolo ukrajinských voleb se konalo 7. února. Janukovyč zvítězil jen o 3,5 procenta odevzdaných hlasů.

Soud, který se má vyjádřit do dvou dní, však zamítl žádost Tymošenkové, která požaduje, aby Janukovyč nesložil prezidentskou přísahu. Ukrajinský parlament v úterý rozhodl, že Janukovyč má být do svého úřadu oficiálně uveden 25. února.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek