Jednání Bulharska a USA o protiraketové obraně ještě nezačala

19.02.2010
čtk

Oficiální jednání se Spojenými státy o zapojení země do projektu protiraketové obrany ještě nezačala. Uvedlo to bulharské ministerstvo zahraničí. Reagovalo tak na požadavek šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova, aby bulharská vláda své úsilí o zapojení do programu vysvětlila.

Bulharský premiér Bojko Borisov minulý týden oznámil, že jeho vláda bude jednat s Washingtonem o umístění prvků zamýšleného amerického protiraketového štítu na bulharském území. Můj názor je, že bychom měli ukázat solidaritu. Když jste členy NATO, musíte pracovat na kolektivní bezpečnosti, řekl tehdy Borisov.

Rozhodnutí prý nebude jen na něm, Bulharsko prý čeká na stanovisko Evropské komise i bulharského parlamentu. Sofia se chce do projektu zapojit poté, co rumunský prezident Traian
Basescu oznámil počátkem února, že do roku 2015 v rámci amerického projektu přijme země na svém území antirakety.

Bulharsko nebylo zahrnuto do původních amerických plánů na vybudování protiraketové obrany v Evropě, které připravila vláda bývalého amerického prezidenta George Bushe a které počítaly s účastí Česka a Polska. Tento systém nový prezident Barack Obama zrušil. Inovovaný systém navržený jeho vládou, který vychází z přehodnocení íránské hrozby balistickými raketami, má čelit raketám krátkého a středního doletu.

Rusku je americká koncepce protiraketové obrany v Evropě trnem v oku, protože podle Moskvy ohrožuje jeho bezpečnostní zájmy. Rozhodnutí Obamy zrušit plány Bushovy vlády na vybudování sil s antiraketami v Polsku a radarem v Česku Kreml potěšilo, ale nyní se staví podezíravě i vůči
inovovanému plánu Obamovy administrativy na protiraketový štít v Evropě.

V Bulharsku si Moskva snaží udržet svůj vliv například i dnešním oznámením, že poskytne Sofii peníze na dostavbu jaderné elektrárny Belene. To ale také znamená, že elektrárna bude vybavena ruskou technologií.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek