Slovensko podpoří snahu ČR získat úřad pro Galileo

19.02.2010
čtk

Slovensko podpoří snahu České republiky získat sídlo úřadu evropského satelitního navigačního systému Galileo. Českému ministrovi pro evropské záležitosti Juraji Chmielovi to včera na setkání v Bratislavě přislíbil slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák.

Od ministra Lajčáka dostal příslib, že Slovensko bude hlasovat pro tuto kandidaturu, řekl ČTK mluvčí slovenského ministra zahraničních věcí Peter Stano. Hlavním soupeřem Česka v boji o sídlo Úřadu pro dohled nad evropským globálním navigačním družicovým systémem (GSA) je Nizozemsko.

Pokud Česko uspěje, bude v Praze zřízeno administrativní centrum včetně dohledu nad pobočkami v západní Evropě. Z Česka by se také rozdělovaly potřebné akreditace, certifikáty a řídil by se odsud marketing a kontakt s firmami a jednotlivými zeměmi. Praha chce mít jasno o přidělení úřadu do poloviny tohoto roku.

GSA byl zřízen jako agentura Evropské unie v červenci 2004 a zatím sídlí v Bruselu. Družicový systém Galileo za 3,5 miliardy eur (asi 90 miliard korun) by měl začít plně fungovat v roce 2014. Původně se počítalo s rokem 2013. Zatím jsou na oběžné dráze kolem Země dva satelity, celkem jich mají být tři desítky. Pro plné spuštění pozičního systému jich bude stačit osmnáct.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek