Ukrajinský soud má probrat odvolání Tymošenkové

19.02.2010
čtk

Ukrajinský nejvyšší správní soud by měl dnes začít projednávat odvolání poražené kandidátky v prezidentských volbách Julije Tymošenkové kvůli údajným volebním podvodům. Soud má na projednání stížnosti dva dny.

Podle agentury Unian budou budovu soudu střežit skoro dvě stovky policistů. Očekává se totiž, že Tymošenková se na jednání soud dostaví osobně a že ji budou doprovázet její stoupenci. Přítomni budou i aktivisté Strany regionů volebního vítěze Viktora Janukovyče, kteří prý nedopustí, aby byl na soud vyvíjen nátlak.

Tymošenková ve své žalobě tvrdí, že volby byly zmanipulované. Týkalo se to podle ní konkrétně více než milionu hlasů, které prý byly zfalšovány anebo špatně spočítány. Svému protivníkovi ve volbách podlehla o 3,48 procenta, to znamená o zhruba 890.000 hlasů.

Tymošenková se obrátila s žalobou na soud přesto, že mezinárodní pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), kteří na průběh voleb dohlíželi, jasně řekli, že hlasování bylo spravedlivé.

Janukovyč byl oficiálně vyhlášen vítězem voleb v neděli. Druhé, rozhodující kolo ukrajinských voleb se konalo 7. února. Podle rozhodnutí ukrajinského parlamentu se inaugurace nového prezidenta má konat 25. února, kdy Janukovyč složí slavnostní přísahu. Tymošenková se ale chce dnes také pokusit prosadit v parlamentu, aby stanovené datum inaugurace nového prezidenta zrušil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek